Meni:

Aktualno:

Uredovno vrijeme Župskog ureda:
8-10, 15:30-18 časova i poslije misa
Svete mise:
Ponedjeljak, srijeda, petak: 17:00
Utorak, četvrtak: 8:00
- Subota: 8:00 i 17:00 (sa čitanjima nedjeljnim, na mađarskom jeziku)
- Nedjelja: 9:00 (na hrvatskom jeziku), 10:30 (na mađarskom jeziku).Kalendar događaja

Poticajni primjer - BOŽIĆ ŽUPNIKA JOSIPA LEISTA

Palićki župnik, preč. Josip Leist, je uz redovite župničke dužnosti u svojoj župi i filijali, ovoga Božića imao i poseban program. Naime, on već duže vrijeme redovito posjećuje stare, bolesne i nemoćne u domu za stare „Vila Ancora“ na Paliću. Prije Božića ispovijedio je petnaestak starih i bolesnim u tom Domu. Osim toga ove godine poželio je Božić proslaviti zajedno s korisnicima i djelatnicima toga Doma. Pitao je upravu Doma da li bi ga primili da na Božić bude na ručku s korisnicima njihovog Doma, što su oni radosno prihvatili. Dogovoreno je i ostvareno. Na fotografijama vidimo atmosferu za vrijeme ručka. U petak 30. prosinca u Vili je služio svetu misu na kojoj je sudjelovalo tridesetpet starih i bolesnih. Doista, lijep i poticajni primjer apostolata starih i bolesnih u božićno vrijeme.

Andrija Anišić30. travnja i 1. svibnja 2022. – ZLATNA MISA NA RADANOVCU I PALIĆU

Svoju zlatnu misu naš je župnik slavio 30. travnja na Radanovcu, odnosno 1. svibnja na Paliću. Pod zahvalnim misama zahvalio se Bogu za milosti primljene tijekom 50 godina svećenstva, uključujući u molitve svoje sve koji su ga na tom putu od prvih dana pomagali, kao i one koji se za njega i danas mole. Misno slavlje je predvodio preuzvišeni biskup Slavko, s kojim su suslavili biskup u miru iz Kotora, msgr. Ilija Janjić, nazočni svećenici iz generacije, odnosno iz Dekanata Subotica-Novi grad. Homiliju su održali biskup Janjić, zatim msgr. István Koncz, župnik iz Bačkih vinograda, te vlč. Đuro Zdrakić, umirovljeni svećenik hrvatske misije u Njemačkoj. Zlatnu misu, na kojoj su pored vjernika Radanovca i okolice bili nazočni predstavnici generacije župnika (svećenici i laici), kao i dragi mu gosti iz Austrije, posebno su upriličili svojim sukladnim pjevanjem i sviranjem časna sestra Mirjam sa svojim zborom, Tamburaški orkestar iz Subotice, kao i mjesni zbor.

Na zlatnoj misu na Paliću suslavilo 40-ak svećenika, među njima biskup Subotičke biskupije, zatim još dvojica biskupa gosta i jedan kardinal. Pod svetom misom, koja je služena također na tri jezika, vjernicima se na hrvatskom jeziku obratio Vinko Puljić, kardinal u miru iz Sarajeva, na mađarskom jeziku vlč. István Palatinus, župnik iz Kanjiže, te na njemačkom jeziku msgr. Franjo Komarica, biskup iz Banja Luke. Svi su oni nastojali istaći svestrano svećeničko djelovanje župnika, koje na slavu Božju i na spasenje i radost povjerenih mu vjernika traje već 5 desetljeća. Za njegovo dalje plemenito poslanje vjernici svome zlatomisniku zahvalni vjernici žele dobro zdravlje, ustrajnost, strpljenje i radosti, popraćeno obiljem Božjeg blagoslova.

Slike o događaju...

Snimke sa misa uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovoj stranici iz Radanovca i na ovoj stranici sa Palića.

14. srpnja 2019. – MLADA MISA NA PALIĆU I RADANOVCU

Naš mladomisnik, József Koleszár prikazao je svoju prvu svetu misu 14. srpnja sa početkom u 10 sati na Paliću, odnosno u 17 sati na Radanovcu.

Pored članova obitelji, rodbine, kao i braće svećenika, đakona, doista lijepo organiziranom i duhovno sadržajnom događaju župe prisustvovao je velik broj vjernika, koji su svojom molitvom i skladnom pjevanjem slavili i veličali Boga.

Snimke sa mlade mise uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovoj stranici.

Slike o događaju...

7. srpnja 2019. – POSVETA CRKVE SVETE OBITELJI

Pod zahvalnom svetom misom, koja je prikazana 7. srpnja 2019. u nazočnosti velikog broja vjernika sa Radanovca i okolice, pa čak iz inozemstva, uz koncelebraciju braće svećenika, posvećena je radanovačka crkva podignuta na čast Svete Obitelji. Uzvišeni obred, kojem u svom životu vjernik može možda tek jednom prisustvovati, vodio je msgr. Vinko Puljić nadbiskup vrhbosanski, kardinal Rimske Crkve, uz sudjelovanje biskupa segedinsko-čanadskog msgr. dr. Lászlóa Kiss-Rigóa, kao i biskupa mjesne crkve, msgr. dr. Ivana Pénzesa, koji je prije 7 godina blagoslovio temelje ove crkve i dao dozvolu za izvođenje radova.

Snimke sa posvete crkve uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovoj stranici.

Slike o događaju...

6. srpnja 2019. – SVEĆENIČKO REĐENJE

Pod svetom misom s početkom u 17 sati, u subotu, 6. srpnja 2019. biskup subotički, msgr. dr. Ivan Pénzes zaredio je za svećenika trajnog (oženjenog) đakona naše župe, Józsefa Koleszára, koji kod nas služi već 12 godina, a prije dvije godine postao udovac.

Pored obitelji, rodbine, prijatelja, kao i braće svećenika ovom doista uzvišenom događaju mnogi su prisustvovali sa Palića, Radanovca, Kupusine i drugih mjesta u kojima je mladomisnik tijekom svoje dosadašnje službe već bio viđen.

Snimke sa ređenja uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovoj stranici.

Slike o događaju...

PRVA SVETA PRIČEST 2019.

Ove smo godine Prvu svetu Pričest slavili 26. svibnja I 2. lipnja. 2. lipnja u svetoj misi slavili smo 9 prvopričesnika:
Arnold Adél
Arnold Tamás
Becskei Violetta
Kovács Jázmin
Lőrinc Hanna
Marusinác Tamás
Molnár Bertalan
Nyers Andrea
Szögi Alex.

U nedjelju, 2. lipnja, k stolu Gospodnjem pristupile su slijedeće naše prvopričesnice:
Malatinski Laura
Rogić Ena.
Naše prvopričesnike i njihove roditelje preporučamo i dalje u molitve vjernika.

Slike o događaju...

25. kolovoz 2015. – 50. OBLJETNICA MATURE

25. kolovoza 2015. naša župska zajednica bila je domaćin nesvagdašnjeg događaja. Tog dana je u našoj crkvi grupa od 29 maturanata Interdijecezanskog sjemeništa, koje su pohađali polaznici sa teritorija cijele tadašnje Jugoslavije, prikazala zahvalnu svetu misu za 50. obljetnicu mature zrelosti. Nekadašnji polaznici Sjemeništa, koji su svoje školovanje započeli godine 1961., a završili 1965., unazad deset godina redovito se sastaju kod nekog od pripadnika generacije. Domaćin ovogodišnjeg susreta bio je naš župnik, s tim da su se slavljenici okupili u Kuli na župi vlč. Györgya Juhásza, imajući u vidu da je i on, zajedno sa msgr. Istvánom Konczom i vlč. Miklósom Szauerom, član iste te generacije sa teritorija Subotičke biskupije.

Značajan dio maturanata izabrao je svećenički poziv, među kojima je msgr. Vinko Puljić, sarajevski nadbiskup, kardinal rimske crkve, koji je već dva puta sudjelovao kod izbora Svetog oca, zatim msgr. Franjo Komarica, biskup banjalučki. Među nekadašnjim sjemeništarcima, koji su izabrali civilni poziv, susrećemo između ostalog priznate liječnike, cijene veterinare, socijalne djelatnike ili uspješne poduzetnike. Inače, na susret u povodu 50. obljetnice mature došlo je njih ukupno 29, među kojima je bilo 18 svećenika, na čelu sa kardinalom i biskupom.

Za naše župljane sveta misa, kojoj su se odazvali u zapaženom broju, predstavljala je iskrenu radost, imajući u vidu da su svojim slavljem i nazočnošću jubilarci počastili našu župu, tako da smo i mi mogli biti dionici ne samo radosti njihove, već i zahvalnosti.

Na početku misnog slavlja drage nam goste je toplim riječima pozdravio kako naš župnik, tako i predstavnici vjernika, koji su u molitvi i pjesmi svo vrijeme bili jedno srce i jedna duša sa slavljenicima. Vjerojatno će mnogima od nas dugo ostati u sjećanju riječi kardinala, prožete neposrednošću i Kristovom poniznošću, kada je naglašavao značaj obraćenja Bogu, potrebu iskrenog praštanja u srcu, značaj molitve u životu vjernika, kao i požrtvovane, sebedarujuće ljubavi. Također su u nama ostavili utisak izuzetno nam bliske rečenice biskupa Komarice, izrečene prilikom njegovog odlaska, koje nas mnoge podstiču na razmišljanje i drugačije shvaćanje stvarnosti.

Isto tako i domišljenost zaziva koji su formulirali članovi generacije koji su izabrali civilni poziv, a u pogledu što bržeg ozdravljenja našega župnika koji se nalazi pred operacijskim zahvatom.

Jubilarce je u biskupijskoj palači u Segedinu ugostio i segedinski biskup, László Kis Rigó, priredivši za njih svečani ručak. Slavljenici su svetu misu prikazali naravno i u subotičkoj katedrali, nakon toga razgledali subotičku Gradsku kuću i crkvu Svete Obitelji u izgradnji na Radanovcu, kojom zgodom su iskazali iskrenu radost i pružili podršku župniku u molitvi za što skorašnji završetak radova, na radost tamošnjih vjernika. Učesnici susreta su redom svi odali priznanje organizatoru-domaćinu, župniku našem, za izvanrednu organizaciju susretu, koji je potekao doista u srdačnoj i prijatnoj atmosferi, i naravno, u uvjerenju, da će se iduće godine, kod nekog drugog kolege, ponovno svi naći.

Slike sa događaja...

PRVA SVETA PRIČEST 2015.

Naša župa je Prvu svetu Pričest slavila 17. i 31. svibnja.
Nakon priprema i ispovijedi k stolu Gospodnjem prvi put je pristupilo šesnaestoro djece.
Sakramenat Svete Pričesti primili su slijedeći naši vjeronučenici:
Bálint Bence
Calbert Miklenovity Boglárka
Feró Szabolcs
Gorotva Márk
Kovács Kinga
Kovács Viktor
Merész Henrietta
Pesti Bence
Pintér Sztella
Raffai Dániel
Süge Réka
Szarapka Réka
Teleki Arnold
Tót Vivien
Varga Ármin
Vörös Réka.


Ostale slike sa događaja

31. svibnja k stolu Gospodnjem pristupili su:
Fürstner Nina
Ledenjak Lorena
Ludaić Ivona
Mamužić Lucija
Šokčić Katarina.


Ostale slike sa događaja

Naše prvopričesnike i njihove roditelje preporučamo u molitve vjernika.

28. lipnja 2014. – IZLET VJEROUČENIKA NA RADANOVAC

Po završetku školske i vjeronaučne godine, nakon svih obveza, prve, svima nama doista slobodne subote okupili smo se u dvorištu palićke crkve da bismo krenuli na izlet biciklom na Radanovac. Grupa od oko 20 vjeroučenika sa svojim župnikom, vjeroučiteljima i u pratnji nekoliko roditelja uputila se prema crkvi na Radanovcu koja se gradi na čast Svetoj Obitelji.
Na putu od oko 5 km pratilo nas je sunčano vrijeme i odlično raspoloženje. Pred crkvom nas je sačekala grupa vjeroučenika sa Radanovca, koja se bezbrižno igrala. Po obilasku gradilišta, koje su mnogi tek sada imali priliku prvi put vidjeti, ušli smo u donji dio crkve koji je već više od godinu i po dana u funkciji i služi – mnogima na radost – za prikazanje nedjeljnih i blagdanskih svetih misa, kao i za obavljanje drugih pobožnosti.
Izlet na Radanovcu nastavljen je svetom misom u nazočnosti od oko 30-tak djece, kao i odraslih vjernika koji su u međuvremenu saznali da će se služiti misa na čast Prečistom Srcu Marijinu. Pod misom u izvanrednoj atmosferi, uz skladno pjevanje, molitvu i zajedničko ministriranje Radanovčana i Palićana, od župnika kao i od jedne bake u odmaklim godinama mogli smo čuti da je gradnju crkve na Radanovcu planirao već župnik sa Palića, koji je prije 70 godina dolazio pješice držati vjeronauk radanovačkoj djeci, među kojom je bila i danas nazočna baka. Uz pomoć Božju i Njemu na slavu ovaj se uzvišeni plan trenutno nalazi u fazi realizacije, čiji su svjedoci kako odrasli, tako i današnji vjeroučenici.
Po završetku svete mise počele su igre na slobodnom prostoru ispred crkve. Primijetivši nazočnost i igru vjeroučenika, priključili su im se i drugi njihovi vršnjaci koji su tog trenutka baš prolazili, a događaju se iskreno radovali i odrasli članovi radanovačke zajednice vjernika. Dok su se djeca igrala, o dobrim zalogajima se pobrinuli župnik i kantorica, spremajući im užinu na roštilju. Naravno, bilo je i sokova, a učiteljica sa Radanovca donijela je odlične kolače, dok su djecu u dvorištu crkve čekale zrele kajsije.
Bogu velika hvala za lijepo vrijeme, za doživljaj uzvišene svete mise, kao i za zajedničke i nezaboravne trenutke! Naši se vjeroučenici od Radanovčana rastali u uvjerenju da će crkva Svete Obitelji u izgradnji biti što brže završena, kada će ponovo imati priliku za zajedničko radovanje.

Slike o događaju...

PRVA SVETA PRIČEST 2014.

Ove smo godine Prvu svetu Pričest slavili 1. i 15. lipnja. 1. lipnja u svetoj misi slavili smo 15 prvopričesnika:
Ábrahám Patrik
Arnold Zsófia
Faragó Dávid
Farkas Gábor
Fogarassy Anna
Halász Viktória
Kolović Barbara
Nyers Bakó Ramóna
Omerović Imola
Róka Réka
Sirovica Gergely
Szűcs Máté
Vajtai Viktória
Varga Csongor
Vojnić Nikoletta


U nedelju, 15. lipnja, k stolu Gospodnjem pristupili su slijedeći naši prvopričesnici:
Petra Buljovčić
Marin Dulić
Viktorija Kriks
Ivan Njerš Bako
David Takač

Naše prvopričesnike i njihove roditelje preporučamo i dalje u molitve vjernika.

25. veljača – 14. ožujak 2014. – OBNOVLJENA CRKVA

Pored duhovne priprave (u Korizmi tjedno četiri puta obavljamo pobožnost Križnog puta, nakon koje slijedi sveta misa sa propovijedi), ove smo godine na dostojno svetkovanje Uskrsa pripravljali i unutarnjim ličenjem crkve i osuvremenjivanjem rasvjete.

Radovi su započeti na inicijativu gospodina župnika, pod čijim smo vodstvom i financijskom potporom već prije nekoliko godina završili obnovu izvana, tako da smo sada krenuli u ličenje unutrašnjosti crkve. Rezultati ovoga napora su i te kako uočljivi: vjernik koji ulazi u obnovljenu palićku crkvu, ulazi u svjetliji hram Božji, koji bliješti od sjaja i svjetlosti. Nakon obnove stropa, radovi su nastavljeni u svetištu, na unutarnjim zidovima i na križnom putu. Paralelno sa ovim radovima crkva je dobila i novu rasvjetu: suvremena i ekonomična, vrlo lijepa svjetla i reflektore, koji oči vjernika doista fokusiraju u središnjicu najsvetijih zbivanja u hramu Božjem.

Ličenje je, sa svojim suradnicima, izveo majstor György Miskolczi, koji već niz dugo godina radi na obnovi naše crkve. Suvremenu rasvjetu smo dobili zahvaljujući poduzetniku Gabrijelu Kujundžiću i njegovoj ekipi. Radove na obnovi naše crkve pomagala je i grupa vjernika na čelu sa Andrásom Vargom. Nakon radova crkvu je spremila kantorica Gabriela Milodanović sa ženama koje su joj pomagale. Naravno, zahvalnost zaslužuju i svi darovatelji, koji su svojim prilogom pridonijeli da se troškovi obnove rađene na slavu Božju, pokriju.

Slike o događaju...

23. studeni 2013. – 100 GODINA NAŠIH ORGULJA

Nakon spomendana Svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, crkvenih glazbenika i pjevača, a u misi predvečerja svetkovine Krista Kralja, proslavili smo 100. obljetnicu naših orgulja - kraljice glazbenih instrumenata. Naše orgulje prvobitno su bile građene za potrebe crkve u Deronjama. Nasilnim odlaskom tamošnjih njemačkih vjernika nakon II. svjetskog rata orgulje su se zanijemile. Odobrenjem oca biskupa, a uoči početka Svete godine iste je naš župnik prenio na Palić, kako bi slavi Božjoj, kao i pratnji pjevanja vjernika počele služiti od početka te crkvene godine, kada ih je nakon ponovnog postavljanja na prvoj zornici otac biskup blagoslovio.

Svetu misu u subotu, u kojoj smo se Bogu zahvalili za ovaj veličanstveni instrument, te se sjetili svih vjernika čije su duše ove orgulje dizale prema nebesima tijekom proteklih 100 godina, posebnom nam je učinilo skladno pjevanje zbora na latinskom, hrvartskom i mađarskom jeziku, a pod vođstvom časne sestre Mirjam. Pored prigodne propovijedi o Kristu Kralju, srce i dušu nazočnih vjernika ispunile su pjesme izvedene na visokoj umjetničkoj razini, iza kojih stoji ne samo zbor franjevačke crkve „Sveta Cecilija” koji pokušava nastaviti tradiciju nekadašnjeg zbora te crkve pod istim imenom, tradiciju od 6 desetljeća, već naravno i zborovođa časna sestra Mirjam Pandžić, redovnica Sestara naše Gospe već u mirovini, ali još uvijek veoma aktivna. Sestra Mirjam je 40 godina bila katedralna orguljašica i zborovođa, i kao takva mnogima poznata, cjenjena, voljena i priznata unutar i van granica naše biskupije. Za vrijeme njene aktivne službe, a još i dan danas, po potrebi drage volje je dolazila svirati i na Palić, kako bi u veličanju Boga bila na raspolaganju župniku i vjernicima naše crkve. Sestra Mirjam i njen zbor koji broji tridesetak članova, i ovoga puta je rado prihvatila poziv župnika, te uzvišenim sudjelovanjem doprinjela dostojnoj proslavi blagdana, kao i svečanosti obljetnice naših orgulja.

Svojim skromnim nastupom naše goste su pozdravili najmlađi pjevači naše župe, vjeroučenici prvog razreda. Na kraju svete mise u znaku naše zahvalnosti sestri Mirjam i njenom zboru na župi je priređen agape sa željom da nam budu dragi gosti i drugim prigodama, kako bi nas preljepim pjevanjem svojim još više približavali Bogu.

Slike o događaju...

15. lipanj 2013. – KRIZMANJE

Ove nam godine sakramentu Svete potvrde pristupilo je ukupno 26 krizmanika. U nazočnosti vlč. Istvána Dobaija, župnika sa Šupljaka i mjesnog župnika vlč. Josipa Leista, Darove Duha Svetoga mons. István Koncz podjelio je sljedećim krizmanicima:

Abadžić Davor
Fehér Veronika
Garzó Klaudia
Harmat Tamara
Horvat Boris
Horváth Brigitta
Icić Adrianna
Korek Csaba
Korhecz Réka
Ludaić Bojan
Ludaić Juliana
Mahalik Gabriela
Makra Frigyes
Márki Klaudia
Márki Rudolf
Mészáros Krisztina
Mesaroš Rahela
Miković Vita
Nagy Gergely
Omerović Martin
Péity Rita
Simon Adrián
Szalai Natália
Szeles Réka
Ugri Zsolt
Vécsi Orsolya

Naše krizmanike preporučamo i dalje u molitve vjernika.

Slike o događaju...

26. svibanj 2013. - PRVA SVETA PRIČEST 2013.

Naša župa je Prvu svetu Pričest slavila 26. svibnja. Nakon priprava i ispovijedi k stolu Gospodnjem prvi put je pristupili jedanaestero djece.

Sakrament Svete Pričesti primili su slijedeći naši vjeroučenici:
Dudás Róbert
Galgóci Máté
Gubi Réka
Korhecz Viola
Kovács Annamária
Kovács Martin
Makra Zsófia
Móra Adrián
Simon Dominik
Sörös Kinga
Túri Alexandra

Naše prvopričesnike i njihove roditelje preporučamo u molitve vjernika.

Slike o događaju...

30. rujan 2012. – ZAHVALNA SVETA MISA ZA PLODOVE ZEMLJE I ZA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA

30. rujna u popodnevnim satima okupili smo se na zahvalnoj svetoj misi koja je prikazana u crkvi ukrašenoj najljepšim plodovima godine. Došli smo na svetu misu da bi zahvalili Bogu ne samo za darovane plodove, već i za sva dobročinstva Njegova primljena tijekom ove godine. A zahvalili smo i za ono čega je bilo manje nego ranijih godina, jer dobro znamo da nas Bog i na ovaj način odgaja, formira. Proljećni mrazevi, a nakon istih višemjesečne suše znatno su umanjili prinos, međutim, svatko se potrudio da na zahvalnost donese svoje najljepše plodove.

U svetoj misi koju je prikazao naš župnik sa svojim kolegama svećenicima, sa vlč. Péterom Szarvasom iz Srbobrana i sa vlč. Györgyöm Juhászom iz Kule, sa kojima ove godine zajedno slavi 40 godina svećeništva, zahvalili smo Bogu za njihovu dosadašnju službu. Bilo je doista uzvišeno slušati svjedočenje nazočnih svećenika o njihovu putu do svećeničke službe, kao i o značaju iskazivanja zahvalnosti Bogu. Neka ih za njihovo dalje zalaganje i brigu za spasenje povjerenog im stada Bog daruje sa puno zdravlja, ustrajnosti i vjernosti u svećeničkom zvanju.

Slike o događaju...

23.VI.2012. – KRIZMANJE

Ove nam godine sakramentu Potvrde pristupilo je ukupno 19 krizmanika. Darove Duha Svetova podjelio je msgr. László Huzsvár, biskup zrenjaninski u mirovini. Naši ovogodišnji krizmanici su:
Ágoston Roland
Besenyei Bálint
Blázsek Ádám
Fehér Marianna
Fekete Petra
Feró Mónika
Horvát Barbara
Márton Erik
Mezei Edvin
Janja Miković
Patyi Emma
Patyi Gábor
Szabó Róbert
Szabó Szabolcs
Szalvai Ádám
Varga Dávid
Vlahović Helga
Vlahović Krisztina
Vlahović Zvonimir.
Krizmanike preporučamo u molitve vjernika!

Slike o događaju...

PRVA SVETA PRIČEST 2012.

Ove smo godine Prvu svetu Pričest slavili 3. i 17. lipnja. 3. lipnja u svetoj misi slavili smo 22 prvopričesnika (među njima i troje odraslih):
Arnold Balázs
Bašić P. Dávid
Bíró Gordon
Blázsek Dániel
Fehér Áron
Fekete Fedor
Fényszárosi Tamás
Kenyeres Botond
Keszeg Arnold
Kolović Edina
Korponai Zsolt
Márki Dávid
Mészáros Kis Dániel
Nagy Alekszandar
Peić Anita
Szagmaiszter Ábel
Szarapka Róbert
Varga Alex
Vlahović Helga
Vlahović Krisztina
Vlahović Zvonimir
Zairpour Sarah

Slike o događaju...

U nedelju, 17. lipnja, k stolu Gospodnjem pristupili su slijedeći naši prvopričesnici:
Zlatko Čović
Viktor Mesaroš
Ivan Mukić
Izabela Liptak

Slike o događaju...

Naše prvopričesnike i njihove roditelje preporučamo i dalje u molitve vjernika.

29. travanj 2012. – ZAHVALNA SVETA MISA ZA 40 GODINA SVEĆENIŠTVA

Na nedjelju Dobrog Pastira našu palićku crkvu u znaku zahvale ispunila je molitva i pjesma za milosti primljene tijekom 40 godina službe oltaru našeg župnika.
Zahvalnu svetu misu, koja je služena na latinskom, hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku u nazočnosti braće svećenika – zahvaljujući prijenosu Radio Marije - u svojim domovima mogli su pratiti i bolesni i stari vjernici, te sa nazočnima zahvaliti se Bogu za našeg župnika, a ujedno se moliti za svećenička zvanja.
Prigodnu propovijed na mađarskom jeziku održao je vlč. Vilmos Bunford, dekan apatinski, župnik u Kupusini, na njemačkom jeziku msgr. István Koncz, otac prepošt, ravnatelj biskupijske kancelarije, župnik u Bačkim Vinogradima, dok je na hrvatskom jeziku govorio msgr. Stjepan Beretić, arhiprezbiter i katedralni župnik. Kroz dirljive riječi svi su istakli ne samo ljepote već i teškoće svećeničkog poziva, a ujedno ukazali na dosadašnji požrtvovan i plodonosan rad našeg župnika. Radost sa našim župnikom podijelili su i vjernici iz Ulmerfelda (Austrija), njih ukupno 60, zajedno sa svojim svećenicima, a koji preč. g. Leista već 18 godina smatraju i svojim župnikom, imajući u vidu da se već toliko godina brine o njima za vrijeme ljetnog odmora svog mjesnog župnika.
Nakon pozdravnih govora i iskrenih čestitki vjernika, župnik je za sve nazočne priredio slavlje u župnom vrtu.
Neka za sve primljene darove i milosti bude velika hvala Bogu, a ujedno molimo Gospodina, da našeg župnika za dalju njegovu službu daruje zdravljem, ustrajnošću i vjernošću, i tako, praćen molitvama i ljubavlju vjernika, zajedno proslavili njegovu zlatnu misu!

Slike o događaju...

14. travanj 2012. – DUHOVNI DAN VJEROUČENIKA U ČANTAVIRU

U organizaciji Subotičke biskupije, a uz potporu našeg župnika, duhovnom danu organiziranom u Čantaviru, od naših vjeroučenika bilo je nazočno 25. Cilj cjelodnevnog programa bio je jačanje vjere u Boga i Kristove nesebične ljubavi kod sudionika ovog susreta. Naravno, isti je dobro poslužio i za druženje sa vršnjacima koji su došli sa različitih župa naše biskupije.
Kao „ulaznica” za odlazak na ovaj susret poslužili su likovni i literarni radovi naših vjeroučenika na teme zadate od organizatora. Od poslanih radova sastav naše učenice šestog razreda, Andreje Nyers Bakó, osvojio je specijalnu nagradu koju je radosna dobitnica preuzela na svečanom uručenju u Čantaviru.
Neka je Bogu hvala, kao i organizatorima i svim dobročiniteljima koji su nam ovaj nezaboravni dan omogućili.

Slike o događaju...

11. veljača 2012. – BLAGOSLOV LURDSKE ŠPILJE

Unatoč nepovoljnih vremenskih prilika posjećenost devetnice u čast Lurdskoj Gospi bila je zapažena i ove godine. Nakon pobožnosti, osim nedjeljom, svakoga dana smo imali svetu misu s prigodnom propovijedi o Blaženoj Djevici Mariji. Tijekom devetnice, bilo je dakako i prilike i za svetu ispovijed, koju je znatan broj vjernika obavio. Po završetku pobožnosti, 11. veljače blagoslovljena je Lurdska špilja, koja je u vrtu naše crkve, postavljena kao znak i mjesto Marijinih štovatelja, mjesto koje u bilo koje doba dana može poslužiti svakomu za molitvu ili zahvalu našoj Nebeskoj Majci.

Izgradnju špilje, potakli su zapravo vjernici, koje je u ovoj namjeri svesrdno podržao župnik vlč. József Leist, darivajući kipove, osobno donesene iz Poljske, dok su radovi na špilji financirani iz priloga vjernika. I premda je gradnja započela u još u vrijeme održavanja zornica, jaka zima omela je predviđeni dovršetak radova na špilji – do spomendana Lurdske Gospe, radi čega će manji završni radovi uslijediti naknadno.

Neka je velika hvala Bogu i svima ljudima dobre volje, koji su na bilo kakav način pridonijeli da i naša župa ima dostojno mjesto posvećeno Marijinu štovanju.

Slike o događaju...

23. listopad 2011. – ZAHVALNA SVETA MISA

Vjernici naše župe u nedjelju, 23. listopada sudjelovali su na zahvalnoj svetoj misi za plodove zemlje i sva dobročinstva Božja, koju je prikazao naš župnik vlč. József Leist. Crkva nam je i za ovu prigodu bila prekrasno okićena: najljepšim plodovima godine, prelijepim voćarskim i povrtlarskim proizvodima, žitaricama, prekrasnim cvijećem, raznim kompotima i ostalim plodovima kojima nas je ove godine Bog darivao. Ljudi zahvalna srca i ovoga puta su velikom radošću položili pred oltar, naravno, samo najljepše plodove svojih voćnjaka, njiva, vrtova i plastenika, kao i proizvode svojih vještih ruku. Kao znak zahvalnosti svoj dar su donijeli i oni koji plodove u nedostatku njive ni ne mogu imati, ali su ipak velika i radosna srca dali svoje priloge iz kojih tijekom godine možemo pomoći onim župljanima koji u bilo čemu oskudijevaju. Osim opisanog prizora vjernike je dočekao i ugodan miris plodova kojim je bila ispunjena unutrašnjost cijele crkve. Za sve ovo, kao i za neizmjernu ljubav i dobrotu Božju u dvojezičnoj svetoj misi crkva je odzvanjala od zahvalnih molitvi i skladnog pjevanja, kao i od prošnji da blagoslov Božji prati nas i dalje, kako se nikada ne bi oskudijevali ni u tjelesnoj ni u duhovnoj hrani, već bili u prilici istu i sa drugima podijeliti.

Slike o događaju...

4. lipnja 2011. – KRIZMANJE

Ove smo godine podjelu sakramenta kršćanske punoljetnosti slavili 4.VI. Mladima je sakramenat potvrde podijeli zrenjaninski biskup u mirovini, Msgr. László Huzsvár. Naši ovogodišnji krizmanici su:
Martina Abadžić
Berec Anita
Larisa Buljovčić
Csákány Vivien
Fekete Adrienn
Gubi Kitti
Rahela Horvat
Káposzta Anita
Danijel Kermendi
Király Regina
Korek Dianna
Korhecz Dalma
Kovács Olivér
Sabina Ludajić
Luka Mamužić
Nyers Bakó Henrietta
Omerović Blanka
Pernyész Enikő
Ksenija Popadić
Purucki Tamás
Szalma Adrián
Szalma Eleonóra
Zoran Stipančević
Takács Ildikó
Timár Nikoletta
Verebes Andrea
Molimo i dalje za naše krizmanike, njihove roditelje i kumove!

Slike o događaju...

PRVA SVETA PRIČEST 2011.

K stolu Gospodnjem ove godine ponosi naše župe pristupili su 22., odn. 29. svibnja, njih ukupno 22:
Balley Ingrid
Borsos Viktor
Bózsó Szintia
Budai Krisztina
Csányi Vivien
Csikos Klaudia
Sanela Horvat
Huszár Ádám
Kovács Sztrikó Dávid
Pásztor Szabolcs
Péity Árpád
Pesti Emese
Sárkány Viktória
Nikolina Šokčić
Somogyi Martin
Sörös Viktória
Szűcs Dániel
Takács Lénárd
Úri Alexandra
Varga Andrea
Verebes György
Vojnić Manuella
Naše prvopričesnike preporučamo i dalje u molitve vjernika kako bi ostali vjerni Kristu i njegovoj Crkvi.

Slike o događaju 22. svibnja...

Slike o događaju 29. svibnja...

24. listopad 2010. – ZAHVALNA SVETA MISA

U nedjelju, 24. listopada, u poslijepodnevnim satima vjernici naše župe okupili su se da bi sudjelovali svetoj misi zahvalnici. Za ovu prigodu crkva nam je bila okićena ovogodišnjim plodovima: prekrasnim voćem i povrćem, žitaricama i drugim plodovima kojima nas je dragi Bog darovao. Vjernike je čekao ne samo prelijep prizor, već i ugodan miris aranžiranih darova.

U misnom slavlju, koje je predvodio monsinjor dr. Andrija Kopilović sa mjesnim župnikom-dekanom vlč. Józsefom Leistom, našim molitvama i pjevanjem nastojali smo Bogu reći HVALA što nas je sačuvao u zdravlju i vjeri, što su naše krajeve mimoišle razne nepogode i što nas je darivao ne samo tjelesnom, već i duhovnom hranom. Posebno smo se zahvalili za našeg župnika koji već 35 godina neumorno i nesebično vodi brigu o duhovnom životu Palićana. Prečasni A. Kopilović se u svojoj homiliji, također, osvrnuo na važnost zahvale, a isto tako je naglasio potrebu i zaštite okoliša koji smo od Boga dobili na uporabu, a dotakao je i poruku Svetog Oca na misijsku nedjelju. Svetu misu su osobito upriličila djeca i mladi u narodnim nošnjama, naročito pri donošenju darova, kao i skladno pjevanje župskog zbora.

Nakon svete mise vjernici su mogli kupiti i ponijeti svojim obiteljima fanke koje su svježe ispekle vrijedne ruke sljedbenica Svete Elizabete, a tako ostvaren prihod iskoristit će se za pomoć siromašnima i ljudima u potrebi.

Slike o događaju...

19. rujna 2010. – SVEČANA SVETA MISA NA POČETKU ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

Unatoč lošim vremenskim prilikama vjeroučenici su se, u lijepom broju, odazvali svetoj misi u povodu početka nove školske i vjeronaučne godine. U pratnji djece bili su njihovi roditelji, djedovi i bake, a nazočni su bili i ravnateljica mjesne osnovne škole, učiteljice i predstavnici nastavnog osoblja. Djeca su nastojala, gotovo sva, za ovu prigodu, također otići i na svetu ispovijed, u čemu je našem župniku na pomoć bio i vlč. Attila Zsellér. Nakon blagoslova đačkih torbi, vjeroučenici su svojim pjevanjem, molitvama i recitacijama uzeli učešća u euharistijskom slavlju. Na koncu svete mise župnik je vjeroučenike darivao prigodnim, korisnim poklonima. Svetoj misi na mađarskom jeziku prisustvovali su i članovi pjevačke udruge u narodnim nošnjama iz zbratimljenog mađarskog mjesta Varsány (Županija Nógrád), koji su se prije svoga nastupa na ovogodišnjim «Berbanskim danima» prvo uputili u Božji hram, da bi nakon svete mise skladnim izvornim pjevanjem pozdravili i Blaženu Djevicu Mariju.

Slike o događaju...

26-29. kolovoz 2010. – POSJET IZ ULMERFELDA

U vremenu od 26. do 29. kolovoza posjetili su nas gosti iz austrijskog Ulmerfelda. Zahvaljujući našem župniku, s ovom župom već 15 godina njegujemo prijateljske odnose. Tijekom boravka gosti su razgledali crkve i kulturne znamenitosti, prisustvovali svetim misama, kao i proštenju na Bunariću.

Slike o događaju...

24. kolovoz 2010. – SUSRET GENERACIJE

Đaci generacije koja je 1961. godine pošla u sjemenište, svake godine upriliče susret kod jednoga od njih. Ove godine domaćin susreta bio je naš župnik – dekan Josip Leist. Na palićkom susretu bilo je nazočno dvanaest svećenika, među njima i uzoriti kardinal Vinko Puljić, kao i osmorica nekadašnjih đaka koji su nakon sjemeništa izabrali civilno zvanje. Uz subotičkog biskupa Jánosa Pénzesa svečano euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Puljić.

Slike o događaju...

3. srpanj 2010. – Druga mlada misa vlč. Szilárda Balcsáka

Na veliku radost naših vjernika vlč. Szilárd Balcsák, koga je Msgr. Dr. Ivan Pénzes, biskup subotički zaredio za svećenika 26. lipnja, u našoj crkvi je 3.VII.2010. prikazao svoju drugu mladu misu. Iako je on rodom iz Bačkih Vinograda, radost i zahvalnost Bogu podijelio je i sa nama, budući da mu majka, a nekoliko godina i on živi na Paliću. Sa mladomisnikom su suslavili Msgr. István Koncz, direktor biskupijske kancelarije i župnik iz Bačkih Vinograda, kao i mjesni župnik, vlč. Josip Leist. Na kraju svete mise vlč. Balcsák je nazočnom svećenstvu i vjernicima podijelio svoj mladomisnički blagoslov. – Na početku svećeničke službe želimo ocu Szilárdu puno zdravlja, radosti, vjernosti i istrajnosti, a put njegov neka prate molitve vjernika i obilje Božjeg blagoslova.

Slike o događaju...

PRVA SVETA PRIČEST 2010.

Ove smo godine Prvu svetu Pričest slavili 23. i 30. svibnja. 23. svibnja u svetoj misi slavili smo slijedeće naše prvopričesnike:

Bálint Rita
Budai Zsolt
Bús Alex
Gubi Gábor
Halász Nikoletta
Huszár Dominik
Káposzta Tamás
Lévai Anett
Lévai Ivett
Mészáros Kis Tamás
Puskás Tamara
Süge Ákos
Szagmaiszter Bence
Szöllősi Laura
Takács Attila
Tesity Vivien
Tonković Patrik
Torma Lilla
Varga Zoltán

Slike o događaju...

U nedelju, 30. svibnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva sakrament Svete Pričesti primili su slijedeći naši prvopričesnici:

Alisa Abraham
Valentin Horvat
Miodrag Kupusarević
Ana Miković
Anita Sadović

Naše prvopričesnike preporučamo u molitvu vjernika.

Slike o događaju...

15.V.2010. – KRIZMANJE

Ove nam godine sakramentu Svete potvrde pristupilo je ukupno 28 krizmanika. Darove Duha Svetoga generalni vikar i opat, mons. Slavko Večerin podjelio je sljedećim krizmanicima:

Bajusz Bianka
Žuža Farkaš
Hajdú Martina
Icić Aleksandra
Koszorús Ferenc
Kubičković Ákos
Sanja Kumazec
Sara Mamužić
Mészáros Krisztián
Mezei Arnold
Nemes Patrícia
Óvári Dóra
Patyi Éva
Purucki Csaba
Radak Milica
Sandra Radak
Sandra Šarčević
Sefcsity Rihárd
Szabó C. Róbert
Szeles Andor
Szerencse Ákos
Marko Sili
Luka Skenderović
Biljana Spasić
Tikvicki Dóra
Tikvicki Natália
Vastag Dániel
Zámborszki Bettina

Molimo i dalje za naše krizmanike!

Slike o događaju...

11. travanj 2010. – ZVANIČNO STRUČNO PREUZIMANJE OBNOVLJENIH ORGULJA (KOLAUDACIJA)

Palićki vjernici i posjetitelji naše crkve, u nedjelju 11. travnja bili su u prilici uživati u izvođenju crkvene glazbe, visoke umjetničke razine. Ujedno su bili svjedoci nesvakidašnjem događaju; nakon što su majstori završili radove na orguljama, sagrađenim 1913. godine, preselivši ih iz crkve u Deronjama – i stručno je povjerenstvo izreklo svoj sud o kvaliteti izvedenih radova. Tomu je poslužio koncert pod ravnanjem preč. g. Csabe Paskóa, regens chori, uz sudjelovanje učenika subotičke Srednje muzičke škole, usmjerenja crkvene glazbe, kao i članova katedralnog zbora PRO MUSICA. Preč. g. Paskó osvrnuo se na značaj ovog izvanrednog događaja, glede naše župe, predstavio naše orgulje, glazbena djela programa, kao i sudionike koncerta, a po njegovu završetku, kao najmjerodavnija osoba, dao ocjenu i stručno mišljenje prema kojem se radovi izvedeni na orguljama mogu prihvatiti, te izrazio nadu da će orgulje biti dugo u funkciji služenja slavi Božjoj i na radost i spasenja vjernika.

Slike o događaju...

22.XI.2009. – OSNOVAN DJEČJI ZBOR

            Na svetoj misi prikazanoj na svetkovini Krista Kralja, ujedno spomendanu Svete Cecilije, zaštitnice crkvenih glazbenika, pjevača i zborova, zvanično je započeo djelovanje dječjeg zbora koji broji od 25-30 vjeroučenika.
            Prije svog prvog nastupa u ovom sastavu zbor je sebi izabrao naziv «PALIĆKI ANĐELI», a pod vodstvom župnika dekana i kantorice tjedno dva puta imaju probe u školi i na župi, kako bi se što temeljnije pripravljali za predstojeće blagdane i time svojim skladim pjevanjem što više uzveličavali Boga.

Slike o događaju...

4. X. 2009. – ZAHVALNA SVETA MISA ZA PLODOVE ZEMLJE

Vjernike, koji su na zahvalnu svetu misu došli u zapaženom broju, i ove je godine, dočekao lijep prizor: prekrasan oltar i crkva okićena plodovima zemlje.

Svetu misu zajedno su služili mladomisnik vlč. Dragan Muharem, prefekt sjemeništa – koji je na kraju euharistijskog slavlja vjernicima podijelio svoj mladomisnički blagoslov –  vlč. Károly Szabadi iz župe Isus Radnik, te naš župnik – domaćin. Prigodnu propovijed su održali gosti svećenici, tijekom koje su istaknuli značaj zahvale, kao i poseban dar Božji koji primamo upravo ako smo spremni Bogu zahvaliti za sve ono čime nas je darivao. Pored plodova zemlje zahvaliti trebamo, na prvom mjestu, za najveći primljeni dar: za našu djecu, jer su ona budućnost ove župne zajednice, a koja su bila nazočna u prilično lijepom broju.

Na kraju svete mise župnik se zahvalio g. Jenőu Maglaiju, predsjedniku Skupštine grada i njegovim suradnicima, kao i vjernicima za spremnost i pruženu pomoć glede rekonstrukcije crkvene terase.

Sudionici zahvalne svete mise mogli su članovima svoje obitelji ponijeti po jednu blagoslovljenu jabuku, ili kupiti po nekoliko svježih fanaka, pripremljenih u dobrotvorne svrhe, budući da će se tako ostvaren prihod upotrijebiti za pomoć najugroženijim članovima naše župe.

Slike o događaju...

6. IX. 2009. – SVEČANI POČETAK NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

Prva nedjelja u mjesecu rujnu bila je za našu župnu zajednicu pravi blagdan radosti: neposredno nakon prvog radnog tjedna u nedjeljnim svetim misama slavili smo naše nove vjeroučenike-prvoškolce, koje su na početku misnog slavlja njihove učiteljice zajedno sa župnikom svečano uveli u crkvu.
Od uvođenja školskog vjeronauka djeca i njihovi roditelji, vjeroučitelji zajedno sa vjernicima i nazočnom ravnateljicom osnovne škole, učiteljicama i nastavnicima, kao i sa nazočnim ostalim članovima kolektiva, deveti put molili Duhu Svetomu za uspjeh u novoj školskoj godini započetoj 1. rujna.
Pored ostalih vjeroučenika i ove su godine osobiti slavljenici bili prvoškolci, koji su za ovu priliku dobili posebno mjesto u crkvi kako bismo ih mogli svi vidjeti i radovati im se. Najmlađe su pozdravili njihovi stariji drugovi, a za ovu zgodu su i oni pripravili prigodne pjesmice. Misno slavlje je činilo osobitim skladno pjevanje zbora vjeroučenika formiran prošle godine.
Na početku svete mise župnik je blagoslovio đačke torbe, zaželjevši djeci uspješan rad i puno radosti u novoj školskoj godini, a u propovijedi svojoj poziv učitelja i nastavnika usporedio sa činom ozdravljenja Isusa u nedjeljnom evanđelju, imajući u vidu da požrtvovanim radom sa puno ljubavi i razumijevanja oni uče malene kako bi i oni vidjeli i čuli, znači, da bi se snalazili u svakodnevnom životu, a pri tome se nesebično zalažu da povjerenu im djecu odgajaju za sve što je lijepo, dobro, korisno, plemenito, ispravno i što je za primjer.
Na kraju svete mise ravnateljica Erzsébet Kojić-Csákány pred roditeljima i nazočnim vjernicima se zahvalila našem župniku dekanu za sve njegove dosadašnje darove učinjene učenicima naše škole.
Nakon svetog misnog slavlja župnik je vjeroučenicima podijelio pripravljeno im korisno iznenađenje.

Slike o događaju...

23. kolovoza 2009. – POSJET DOMINIKANACA NAŠOJ ŽUPI

Gosti iz Poljske, pripadnici reda dominikanaca, saznali su za našu župu preko interneta i stupili u kontakt sa našim župnikom, te su 23. kolovoza bili nazočni svetim misama (prije podne i navečer u kapelici), molitvom i pjevanjem na materinjem poljskom jeziku osobito uzveličavši naša misna slavlja.

22. kolovoza 2009. – PROŠTENJE ŽUPNE CRKVE (KAPELICE)

Na dan proštenja svetu misnu žrtvu slavili smo sa vlč. Mirkom Štefkovićem, biskupijskim tajnikom, preč. Slavkom Večerinom, generalnim vikarom i preč. Istvánom Konczem, ravnateljem biskupijske kancelarije i župnikom domaćinom. Proštenju su, inače, vjernici sudjelovali u zapaženom broju, a koji su molitvama svojim obraćali za dalji zagovor Nebeskoj Majci za cijelu župsku zajednicu našu.

Slike o događaju...

20. kolovoza 2009. – Svetkovina Svetog Stjepana kralja

Vjernike je i ove godine čekala iznimno ukrašena crkva. Zahvaljujući višegodišnjem zalaganju crkvenog oca g. Istvána Kozme, vjernici su mogli i ovaj put ponijeti svojim obiteljima blagoslovljen kruh, koji su dijelile djevojke u narodnim nošnjama.

Slike o događaju...

15. kolovoza 2009. – Klanjanje i koncerti umjetničke glazbe u našoj crkvi

Na dan godišnjeg klanjanja profesori Muzičke škole iz Subotice u našoj crkvi izveli su koncert umjetničke glazbe na visokoj izvođačkoj razini, a nekoliko dana kasnije upriličen je i također zapaženi koncert Kulturno-umjetničkog društva obrtnika «Ernő Lányi» iz Subotice.

Slike o događaju...

30. lipnja 2009. – HODOČAŠĆE U BAČ, U GODINI SVETOG PAVLA

Vjernici i svećenici Dekanata Subotica-Novi Grad dana 30. lipnja hodočastili su u drevni Bač, u sjedište nekadašnje nadbiskupije. Središnji događaj hodočašća bila je zajednička sveta misa u crkvi Svetog Pavla. Nakon mise posjetili smo Kalvariju, ruševine srednjovjekovne tvrđave, kao i najstariju crkvu u cijeloj Bačkoj, franjevačku crkvu u Baču. Za vrijeme hodočašća – zahvaljujući izvrsnoj organizaciji – mogli smo vidjeti i grkokatoličku crkvu u Ruskom Krsturu, kao i rimokatoličku crkvu Slovaka u Selenči. – Sa ovog prelijepog hodočašća vratili smo se bogatije, nadasve s dubokim mislima Svetog Pavla aktualnima i za čovjeka današnjice, kao i sa saznanjima o historiji i vjerskom životu kraja koji smo posjetili.

Slike o događaju...

27. lipnja 2009. – KRIZMANJE

Na svetkovinu Svetog Ladislava u našoj crkvi sakrament Svete potvrde primio je 21 krizmanik. Ovogodišnji nam krizmanici pripadaju prvoj generaciji koji su vjeronauk učili u školi od prvog do osmog razreda. Darove Duha svetoga naslovni prepošt, mons. István Koncz podjelio je sljedećim krizmanicima:
Csákány Evelin
Darko Čović
Kristijan Džido
Feró Karolina
Korom Balázs
Korsós Brigitta
Kovács Nikolett
Ivana Krmpotić
Davor Kumozec
Kuszli Erik
Alen Mamužić
Boris Mamužić
Márton Dávid
Pintér Noémi
Salgó Eleonóra
Sarić Dianna
Szerencse Csilla
Tonković Tamara
Torma Rita
Varga Krisztián
Vécsi Emese

Naše krizmanike preporučamo i dalje u molitvu vjernika.

Slike o događaju...

21. lipnja 2009. – ČESTITALI ROĐENDAN

Članovi župnog zbora dana 21. lipnja 2009. godine čestitali su rođendan našoj kantorici Gabriški Milodanović, zahvalivši joj se za višegodišnji trud i zalaganje kojim ona u slavu Božju svakodnevno i nemumorno pridonosi službi u našoj župnoj zajednici. Neka njen rad i ljubav prati i u buduće obilje Božjeg blagoslova!

Slike o događaju...

PRVA SVETA PRIČEST 2009.

Naša župa je Prvu svetu Pričest slavila 24. svibnja i 7. lipnja 2009.

Nakon priprava i ispovjedi, k stolu Gospodnjem prvi put je pristupilo dvadeset četvero djece. Tijekom svete mise 24. svibnja 2009. od 7 i 30 sati, sakrament Svete Pričesti primili su slijedeći naši vjeroučenici:
Ábrahám Kristóf
Bíró Valentina
Csonek Ádám
Dudás Róbert
Fodor Medlin
Gulyás András
Jenei Valentin
Koszorús Mónika
Kovács Viktor
Móra Martin
Nagy Szintia
Nyers Bakó Andrea
Pölhe Tamás
Puskás Valentin
Rakonca Anita
Sarić Nikoletta
Sebestyén Edvárd
Varga Szebasztián
Zsigmond Zsanett.

U nedjelju, 7. lipnja 2009., na svetkovinu Svetog Trojstva, slavili su slijedeći naši prvopričesnici:
Ena V. Jovančić
Leo Mesaroš
Tihomir Mikulka
Jelena Neorčić
Mona Virag.

Za vrijeme svete mise, od 9 sati, pjevao je dječji zbor, a prvopričesnici – radost i ponos naše župe – euharistijsko slavlje su uzveličali svojim molitvama, pjevanjem i recitacijama.

Molimo za naše prvopričesnike da kroz svoj život ljube Gospodina, čuvajući riječ Njegovu i živeći po Njoj!

Slike o događaju...

PROŠTENJE NA SPOMENDAN SV. URBANA 2009.

Ovogodišnjem proštenju, na spomendan sv. Urbana 25. svibnja 2009. pored brojnih vjernika i gostiju bili su nazočni i predstavnici lokalnih vlasti, a osobitim ga je učinio blagoslov nedavno nastalog grba Palića kojega su u crkvu, na početku svete mise, u svečanoj povorci unijeli mladi u narodnim nošnjama, u pratnji pročelnika Mjesne zajednice Palić. Svetu misnu žrtvu uzveličalo je skladno pjevanje dječjeg zbora sastavljenog od vjeroučenika nižih razreda, koji se za ovu priliku posebno pripravljao. Mjesto Palić i naši župljani imat će sigurnu budućnost, ako će svoj život graditi na Kristu! – poruka je evanđelja ovogodišnjega proštenja. Inače, svetom misom na spomendan sv. Urbana, zaštitnika naše crkve, ujedno je započelo obilježavanje i dana Mjesne zajednice Palića, koja je svojom odlukom za dan naselja proglasila 25. svibanj, spomendan sv. Urbana, zaštitnika vinograda i voćnjaka.

Slike o događaju...

16. SVIBANJ 2009. – KONCERT SUBOTIČKIH UMIROVLJENIKA

16. svibnja u našoj crkvi je po drugi put gostovao mješoviti kor umirovljenika iz Subotice. Pod vođstvom Diane Miskolci i ovom prilikom je izveden veličanstven program pripravljen na visokoj umjetničkoj razini, na oduševljenje i radost nazočnih vjernika.

10. SVIBANJ 2009. – MAJČIN DAN

Nakon svete mise na mađarskom jeziku na drugu nedjelju mjeseca naše Nebeske Majke (10. svibnja) naši vjeroučenici su izveli program kojim su čestitali majkama, bakama i prabakama. Njihove svakodnevne žrtve, molitve i ljubav pokušali su zahvaliti pjesmama, recitacijama kao i buketom cvijeća na kraju nastupa.

Slike o događaju...

PRIPRAVE ZA USKRS

Ovogodišnje korizmeno vrijeme, priprava za najveću kršćansku svetkovinu, bilo je bogato i temeljito u pogledu duhovnih događaja:

  • pored nedjeljne propovijedi, vjernici su imali prilike tjedno još dva puta slušati korizmena razmišljanja (srijedom na hrvatskom, a petkom na mađarskom jeziku), a nakon svete mise sudjelovati i na korizmenim razgovorima koji su vodili svećenici – gosti,
  • 29. ožujka – već u znaku priprave za Uskrs, sa svetim ispovjedom – organizirana i prikazana sveta misa za naše stare i bolesne, na kojoj je bilo nazočno zapažen broj vjernika, koji inače uslijed životnih prilika bolesti ili starosti veoma teško, ili nikako ne mogu dolaziti u crkvu,
  • tradicionalno na Cvjetnicu održan je uskrsni ispovjed, kojem su vjernici (uključujući u vjeronaučnu djecu) pristupili u doista lijepom broju. Nakon ispovjedi održana je procesija sa grančicama i sveta misa.

Slike o događaju...

23. prosinac 2008. - BOŽIĆNI PROGRAM U ŠKOLI

            Prema već višegodišnjoj tradiciji, vjeroučenici i ostali učenici nižih i viših razreda naše škole izveli su i ove godine prigodan program u povodu predstojećih božićnih praznika.
            Kristovo rođenje svojim vršnjacima, učiteljicama i nastavnicima, osoblju škole i prisutnim roditeljima dana 23. prosinca (decembra) prikazali su recitacijama, božićnim pjesmama i igrokazima.
            Ovogodišnji božićni program učinila su posebnim svojim nastupom djeca predškolske grupe zabavišta.
            Božićni program na hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku pripremile su učiteljice, župnik-vjeroučitelj sa kantoricom i vaspitačica.
            U okviru programa Kristovo rođenje čestitale su učiteljice Ilona Šram i Vera Sremac, kao i župnik-vjeroučitelj Vlč. Josip Leist, koji je učenicima i članovima kolektiva škole ujedno zaželeo i sretnu, radosnu i uspješnu Novu 2009. godinu.

Slike o događaju...

21. prosinac 2008. – ČESTITKA OCIMA, MAJKAMA, DEDAMA I BAKAMA

Po završetku svete mise na hrvatskom jeziku 21. prosinca, učenik osmog razreda Kristijan Džido, koji inače osme godine pohađa vjeronauk u školi i na župi, redovno je nazočan na svetim misama, višegodišnji je čitač, učesnik križnog puta i ostalih pobožnosti, a ove se godine pripravlja za primanje sakramenta potvrde, - na oduševljenje i radost svih nazočnih izveo je prigodan program, čestitajući blagdan Oca i Materica. Kristijan je u svom monologu – kojeg su prethodile recitacije i sviranje tamburice – uspio je vjerno tumačiti po sve nas poučan «životni ispovijed» dede sa salaša, ukazavši pri tome na vječne vrednote kršćanskog života.

Slike o događaju...

30.XI.2008. - SVETA MISE ZA STARE I BOLESNE

            Na 1. nedjelju Došašća, u znaku već priprava za blagdan Božića, prikazana je sveta misa za bolesne i stare.
            Na dvojezičnu svetu misu, koju je prikazao naš župnik, stari ili bolesni članovi naše župe počeli su stizati od 15 sati, u pratnji svojih najmilijih ili drugih koji su se pobrinuli za njihov prijevoz. Ulazili su u crkvu dirnuti duboko do srca, u crkvu, u koju su nekada tako radosno dolazili zahvaljivati Bogu i veličati njegova djela, a u koju sada uslijed bolesti ili starosti samo rijetko ili uz nadčovječne napore mogu stići. Uoči i za vrijeme svete mise mnogi su iskoristili priliku za svetu ispovjed, da bi Isusovo rođenje dočekali pripravno. Osim našega župnika na raspolaganju im je bio i vlč. Károly Szabadi.
            U prigodnoj homiliji vlč. Leist se prisutnima obratio toplim riječima, zahvalivši im da su prihvatili njegov poziv i rekli «da» za ovu žrtvu, kako bi svoje srce širom otvorili pred Isusom koji nam dolazi. Pozivajući stare i bolesne da prihvataju svoje životne prilike, ujedno ih je zamolio da u svojim domovima budu zajedno sa nama u molitvi na zornicama od 1. prosinca, u kojima ćemo moliti za duhovnu obnovu naših obitelji, kako bi one ponovno mogle pronaći svjetlost Kristovu.
            Na kraju svete mise bolesnim i starim vjernicima sljedbenice Svete Elizabete priredile su prigodan agape.

Slike o događaju...

19.X.2008. - ZAHVALNA SVETA MISA ZA PLODOVE ZEMLJE

Prema već višegodišnjoj tradiciji, misa zahvalnica je održana i ove godine, i to 19. listopada, kada je misno slavlje svojom nazočnošću uveličao dragi gost, veliki prijatelj i darovatelj naše župe, vlč. Walter Dunkl, svećenik u mirovini iz Austrije, dugogodišnji župnik našeg svećenika koji ga je godinama zamjenjivao za vrijeme godišnjeg odmora.
Teško bolestan župnik Walter krenuo je na dalek put, da bi došao ponovno u naš kraj, u našu za ovu priliku doista lijepo i bogato aranžiranu crkvu, kako bi zajedno s nama zahvalio Bogu za ovogodišnji rod voća, povrća, žitarica i sva dobročinstva Njegova učinjena prema nama, ljudima.
Za nas su njegove riječi, riječi bolesnog ali hrabrog čovjeka bile veliko svjedočenje o prihvatanju života i njegovog tvorca i izvora, Dragoga Boga. U misnom slavlju uz gosta iz Austrije sudjelovali su Msgr. István Koncz, vlč. Károly Szabady i naš župnik, dekan vlč. Josip Leist. Zahvalnoj svečanosti naše župe bila je nazočna i obitelj iz Austrije koja je stigla sa velečasnim Walterom, a koja je već također više puta darovala našu župu.
Misu zahvalnicu činilo je osobito svečanom pjevanje zbora (koji se za ovu priliku posebno pripravljao), prigodne recitacije vjeroučenika i njihovo pjevanje zahvalne pjesme na njemačkom jeziku, kao i likovni radovi djece iz zabavište i osnovne škole.
Nakon svete mise u dvorištu crkve priređen je agape.

Propovijed vlč. Waltera

Slike o događaju...

21.IX.2008. – SVEČANI POČETAK ŠKOLSKE GODINE

            Početak nove školske i vjeronaučne godine obilježen je svetim misama koje su prikazane 21.IX.2008. godine, na kojima smo molili Duhu Svetomu za našu djecu, njihove roditelje, učitelje, nastavnike i vjeroučitelje, kako bi ozbiljan rad koji je započet 1. rujna, uz Božju pomoć mogli završiti uspješno.
            Na početku svete mise u 9 sati župnik je posebno pozdravio prvoškolce, koji ove godine u sklopu školskog vjeronauka i na misama započimaju pravo druženje sa Isusom.
            Svetoj misi sa početkom u 10:30 sati bila je nazočna i direktorica Osnovne škole «Miroslav Antić» na Paliću, Erzsébet Csákány-Kojić, učiteljice prvih razreda i nekoliko članova nastavnog osoblja.
            21. rujan bio je za čitavu našu župu blagdan radosti: pred prepunom crkvom čitanja i prikladne molitve vjernika pročitala su naša vjeronaučna djeca, dok su se prvoškolci, najmlađi vjeroučenici sve vrijeme nalazili u središtu pažnje.
            U okviru svete mise župnik je blagoslovio školske torbe složene ispred oltara, zaželevši djeci da u njima ponesu svojim roditeljima puno dobrih ocjena i radosti.
            Na kraju misnog slavlja župnik je darovao vjeroučenike prikladnim poklonima.

Slike o događaju...

NEDJELJNA SVETA MISA U KASNIM VEČERNJIM SATIMA

            Među vjernicima naše župe i posjetiteljima Palića vrijedi kao popularna i lijepo posjećena dvojezična sveta misa, koju prikazujemo u kapelici nedjeljom sa početkom u 20:30 sati. Uoči mise od 20 sati molimo krunicu.
Ovu svetu misu u kasnim večernjim satima uveli smo ove godine od početka ljeta. Bogu hvala, već od prvog susreta ova mogućnost je naišla na razumijevanje i prihvaćanje od vjernika  koji se na ovim misama okupljaju u zapaženom broju. Mnogima, naime, zbog ljetnjih vrućina preko dana ili iz drugih razloga odgovara baš ova sveta misa. Naravno, vjernicima naše župe mogu se pridružiti i oni vjernici koji se zateknu na Paliću, bilo da su na godišnjem odmoru, izletu ili šetnji, a preko dana nisu imali prilike da svoju nedjeljnu kršćansku obvezu ispune. Na ovim svetim misama je prisutna osobita atmosfera, imajući u vidu da su zbog skučenosti prostora vjernici bliži jedni drugima nego inače u velikim crkvama. Na ove svete mise nastojamo da svaki put pozovemo svećenika-gosta.
U ovoj godini posljednja večernja misa u kapelici biće prikazana 31. kolovoza u 20:30 sati, a nadamo se da ćemo ovogodišnju praksu nastaviti i u narednoj godini (godinama).

PROŠTENJE U ŽUPNOJ CRKVI-KAPELICI

            Dana 22. kolovoza proslavili smo dan proštenja naše župne crkve-kapelice koja je posvećena u čast Marije, Kraljice svijeta. Euharistijsko slavlje je predvodio naš župnik sa vlč. Attilom Zsellérom i vlč. Károlyem Szabadyjem, svećenicima našeg dekanata.
U svetoj misi zahvalili smo se našoj Nebeskoj Majci za njenu pomoć i ujedno molili za zagovor njen za buduće. Svetu misu smo započeli u kapelici, ali nakon pozdrava prisutnih, vjernici su prešli u prelijep park naše župe, gdje je misno slavlje nastavljeno u veoma prijatnom okruženju i raspoloženju. Poseban događaj ovogodišnjeg proštenja bio je blagoslov kipa Svete Obitelji koji je postavljen u unutrašnjosti jednog otsječenog stabla. Uvjereni smo da će postavljeni kip mnoge zaustavljati i podsticati na molitvu Svetoj Obitelji.
Nakon svete mise sudionike proštenja čekalo je još jedno iznenađenje, agape, koje je također priredio naš župnik.

Slike o događaju...

BLAGDAN SVETOG STJEPANA

            Dana 20. kolovoza proslavili smo blagdan Svetog Stjepana kralja ugarskog, prvog i najvećeg sveca mađarskog naroda. Njegova je ogromna zasluga u tome što je svoj narod pokrstio, sa poganskog i barbarskog načina života usmjerio ka vječitim vrednotama, donijevši za njega tako spasenje u Isusu Kristu.
U svetoj misi naš župnik je blagoslovio novi kruh koji su vjeroučenici i mladi u narodnim nošnjama i crkveni otac-darovatelj István Kozma svečano donijeli pred oltar na početku misnog slavlja.
U svetoj misi smo se zahvalili Bogu ne samo za brigu njegovu o nama što nam tijelo hrani plodovima zemlje, već i zbog sveca kojim nas je darovao: uzoritim kršćaninom, plemenitim vladarem, primjernim suprugom i ocem. Budemo li njegovo bogato nasljedstvo slijedili, čekaće i nas život vječni.
Prema već tradiciji nekoliko godina, na kraju svete mise vjernici su dobili i ponijeli svojim obiteljima blagoslovljeni kruh od novog žita.

Slike o događaju...

11. NEDJELJA KROZ GODINU U NAŠOJ CRKVI

15. lipnja u našoj crkvi su prikazane zahvalne svete mise u povodu uspješnog završetka školske i vjeronaučne godine.
Na misi sa početkom u 10:30 nakon čitanja evanđelja Msgr. István Koncz, titularni prepošt svječano je izložio Bibliju i podjelio sakramenat potvrde.
Biblija izložena u godini Svetog pisma, upozorava i usmjerava našu pozornost na stalno prisutnu poruku Božju.
Sakramenat potvrde i darove Duha Svetoga primili su naši mladi: Helena Pehar, Sándor Kapiszta i Viktor Fekete.
Glazbenoj službi svete mise pridružio se i dječji zbor na mađarskom jeziku, formiran od ovogodišnjih prvopričesnika.

Slike o događaju...

NAŠA DJECA NA «ZLATNOJ HARFI»

Dječji zbor naše župe na hrvatskom jeziku je 14.VI.2008. godine u subotičkoj katedrali 14. put sudjelovao na susretu dječjih zborova «Zlatna harfa», koji se održava već 22 godine, zaslugom č. sestre M. Mirjam.
Ove godine smotri je bilo prijavljeno čak 18 zbora iz župa Subotičke biskupije.
Zbor «Zeleni» sa Palića rodio se godine 1995. Tada ih je bilo osmoro, a danas zbor broji 32 mala pjevača.
Za ovogodišnji nastup naš zbor se pripremao pjesmom «Zapali svjetlo». Pripreme su vodili kantorica i župnik, koji je bio ujedno i dirigent zbora.
Solista je bio Kristijan, koji je je pjevao sa kristalno čistim glasom.
Zbor je svoj program izveo pjevajući iz petini žila, tako da se sve orila katedrala. A tako je bilo i sutradan, na svečanoj nedjeljnoj zahvalnoj misi.

PRVA SVETA PRIČEST 2008.

Ove godine u našoj župi Prva sveta Pričest je proslavljena 11. i 18. svibnja.
Naša zajednica je postala bogatija za ukupno 32 nova prvopričesnika koji su nakon subotnje ispovijedi prvi put primili ovaj sveti sakrament.
U nedjelju, 11. svibnja, na svetkovinu Duhova, sakramentu svete Pričesti pristupili su dvadesetpetorica kandidata i to:

Szalai Natália Harmath Tamara
Horvát Brigitta Barát Alekszandra
Vécsi Orsolya Garzó Klaudia
Fehér Veronika Izetovity Valentina
Péity Rita Mészáros Krisztina
Purucki Emese Korhecz Réka
Kopilovity Brigitta Szeles Réka
Márki Klaudia Icity Adrianna
Ugri Zsolt Simon Adrián
Omerović Martin Barát Bálint
Korek Csaba Farkas Tihomir
Nagy Gergely Makra Frigyes
i Szöllősi Viktor  

Slike o događaju...

A u nedjelju, 18. svibnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva, Prvu svetu Pričest slavili smo sa sedam mališana i to:

Vita Miković
Rahela Mesaroš
Silvija Sabo Rac
Davor Abadžić
Bojan Ludajić
Boris Horvat
Biljana Spasić

Slike o događaju...

Za sakramente Pomirenja i Pričesti naši vjeroučenici su prošli tri godine župne i školske vjeronaučne poduke, a intenzivne pripreme su prošli kroz mjesec travanj i svibanj.
11. i 18. svibanj bio je dan istinske radosti i ponosa koja je naša župna zajednica doživljela sa svojim prvopričesnicima. Njihova srca i duše osvijetlio je Spasitelj Isus Krist, kojeg su prvi put primili pod prilikama kruha i vina u svetoj misi.
U bjelini, puni ponosa i sreće, prvopričesnici su se predstavili župnoj zajednici kroz recitacije, prikaz darova, molitve, pjesme koje slave i hvale Trojedinog Boga.
Molimo za naše prvopričesnike i njihove roditelje da uvijek ostanu vjerni Kristu i njegovoj Crkvi!

TIJELOVSKA PROCESIJA 2008.

U nedjelju, 25. svibnja, nakon svete mise održana je Tijelovska procesija u kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika, osobito vjeronaučne djece i ovogodišnjih prvopričesnika.
Procesija se kretala od crkve prema kapelici i nazad, zadržavajući se na postajama krasno uređenim u dvorištu, preljepom parku naše župe.
Prema tradiciji, put ispred Presvetog Otajstva djeca su prosipala ružinim laticama.
U Tijelovskoj procesiji, koja simbolizira kako vjernici – hodočasnici stupaju s Kristom prema konačnom cilju svog života, Crkva blagoslivlja ne samo nazočne već cijeli svijet, u isto vrijeme podsjećajući  vjernike da svojim životom trebaju biti žive pokaznice i biti izvor blagoslova za svijet.
Slike o događaju...

PROŠTENJE NA SPOMENDAN SV. URBANA 2008.

Proštenje u našoj crkvi, koja je posvećena u čast Svetog Urbana pape, zaštitnika vinograda i voćnjaka, održano je sa svetim misama 24. i 25. svibnja.
Svetoj misi 24. svibnja bili su nazočni i predstavnici lokalnih vlasti, a slavlje 25. svibnja osobito je uveličao pjevanjem na misi i nastupom poslije mise mješoviti zbor umirovljenika iz Subotice, pod vođstvom Diane Miskolci.
Sveti Urbane – moli za nas!
Slike o događaju...

Nazad