Meni:

Aktualno:

Uredovno vrijeme Župskog ureda:
8-10, 15:30-18 časova i poslije misa
Svete mise:
Ponedjeljak, srijeda, petak: 17:00
Utorak, četvrtak: 8:00
- Subota: 8:00 i 17:00 (sa čitanjima nedjeljnim, na mađarskom jeziku)
- Nedjelja: 9:00 (na hrvatskom jeziku), 10:30 (na mađarskom jeziku).Vikarija Svete Obitelji – Radanovac

Adresa: 24108 Subotica
Peščarina 137.
Telefon: +381 (0)24 755-002

RASPORED SVETIH MISA
Svete mise se nedjeljom prikazuju:
- od ljetnjeg računanja vremena u 17 sati,
- od zimskog računanja vremena u 16 sati.

Planirani izgled crkve u izgradnji

Gradi se Crkva Svete Obitelji

14. siječnja 2024. - BISKUP FRANJO U RADANOVCU

U nedjelju, 14. siječnja 2024. godine biskup Subotičke biskupije, Ferenc Fazekas prikazao je svetu misu u radanovačkoj crkvi Svete obitelji. Od svojega ređenja biskup Franjo neumorno obilazi župe naše Biskupije, kako bi upoznao tamošnje vjernike i život župa. Po završetku svete mise vjernici su radosno pozdravili svoga biskupa, koji je vodio sa njima srdačan razgovor.

Slike o događaju…

Snimke sa mise uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovom linku.

30. travnja i 1. svibnja 2022. – ZLATNA MISA NA RADANOVCU I PALIĆU

Svoju zlatnu misu naš je župnik slavio 30. travnja na Radanovcu, odnosno 1. svibnja na Paliću. Pod zahvalnim misama zahvalio se Bogu za milosti primljene tijekom 50 godina svećenstva, uključujući u molitve svoje sve koji su ga na tom putu od prvih dana pomagali, kao i one koji se za njega i danas mole. Misno slavlje je predvodio preuzvišeni biskup Slavko, s kojim su suslavili biskup u miru iz Kotora, msgr. Ilija Janjić, nazočni svećenici iz generacije, odnosno iz Dekanata Subotica-Novi grad. Homiliju su održali biskup Janjić, zatim msgr. István Koncz, župnik iz Bačkih vinograda, te vlč. Đuro Zdrakić, umirovljeni svećenik hrvatske misije u Njemačkoj. Zlatnu misu, na kojoj su pored vjernika Radanovca i okolice bili nazočni predstavnici generacije župnika (svećenici i laici), kao i dragi mu gosti iz Austrije, posebno su upriličili svojim sukladnim pjevanjem i sviranjem časna sestra Mirjam sa svojim zborom, Tamburaški orkestar iz Subotice, kao i mjesni zbor.

Na zlatnoj misu na Paliću suslavilo 40-ak svećenika, među njima biskup Subotičke biskupije, zatim još dvojica biskupa gosta i jedan kardinal. Pod svetom misom, koja je služena također na tri jezika, vjernicima se na hrvatskom jeziku obratio Vinko Puljić, kardinal u miru iz Sarajeva, na mađarskom jeziku vlč. István Palatinus, župnik iz Kanjiže, te na njemačkom jeziku msgr. Franjo Komarica, biskup iz Banja Luke. Svi su oni nastojali istaći svestrano svećeničko djelovanje župnika, koje na slavu Božju i na spasenje i radost povjerenih mu vjernika traje već 5 desetljeća. Za njegovo dalje plemenito poslanje vjernici svome zlatomisniku zahvalni vjernici žele dobro zdravlje, ustrajnost, strpljenje i radosti, popraćeno obiljem Božjeg blagoslova.

Slike o događaju...

Snimke sa misa uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovoj stranici iz Radanovca i na ovoj stranici sa Palića.

7. srpnja 2019. – POSVETA CRKVE SVETE OBITELJI

Pod zahvalnom svetom misom, koja je prikazana 7. srpnja 2019. u nazočnosti velikog broja vjernika sa Radanovca i okolice, pa čak iz inozemstva, uz koncelebraciju braće svećenika, posvećena je radanovačka crkva podignuta na čast Svete Obitelji. Uzvišeni obred, kojem u svom životu vjernik može možda tek jednom prisustvovati, vodio je msgr. Vinko Puljić nadbiskup vrhbosanski, kardinal Rimske Crkve, uz sudjelovanje biskupa segedinsko-čanadskog msgr. dr. Lászlóa Kiss-Rigóa, kao i biskupa mjesne crkve, msgr. dr. Ivana Pénzesa, koji je prije 7 godina blagoslovio temelje ove crkve i dao dozvolu za izvođenje radova.

Snimke sa posvete crkve uradio je fotograf Péter Molnár, a iste se mogu uz njegovo odobrenje vidjeti u cjelosti na ovoj stranici.

Slike o događaju...

27. prosinac 2015. – Nedjelja Svete Obitelji - proštenje

Slike o događaju...

8. studeni 2015. – Zahvalna sveta misa za plodove zemlje

Slike o događaju...

28. prosinac 2014. – Nedjelja Svete Obitelji - proštenje

Slike o događaju...

5. listopad 2014. – ZAHVALNA SVETA MISA

Slike o događaju...

29. prosinac 2013. – PROŠTENJE

Slike o događaju...

24. prosinac 2013. – POLNOĆKA 2013

Slike o događaju...

6. listopad 2013. – ZAHVALNA SVETA MISA

Slike o događaju...

2. lipanj 2013. – PRVO VJENČANJE I PRVO KRŠTENJE U CRKVI U IZGRADNJI

2. lipnja 2013. na radost obitelji i vjernika u novoj crkvi koja se gradi na čast Svetoj Obitelji, održano je prvo vjenčanje i prvo krštenje. Sakramenat ženidbe međusobno su podjelili Norbert Drobina i Viola Kiss, uz blagoslov župnika dekana vlč. Josipa Leista i uz nazočnost svjedoka i vjernih mještana. Sakramenat krsta primio je njihov sin David. – Neka život njihov prati obilje Božjeg blagoslova, a crkva bude što češće ispunjena plačom djeteta i suzama radosnicama, koje obično prate obred krštenja.

Slike o događaju...

30. prosinac 2012. – PRVO PROŠTENJE U CRKVI U IZGRADNJI

Na nedjelju Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa radanovački su se vjernici okupili da bi svetkovali proštenje crkve svoje. U radosti i slavlju dionici su im bili i nazočni svećenici i vjernici koji su hodočastili iz našeg dekanata. Inače, u našoj biskupiji za sada naša je crkva jedina koja će biti posvećena Svetoj Obitelji. Dvojezično svečano liturgijsko slavlje predvodio je počasni opat msgr. István Koncz, župnik iz Bačkih Vinograda, zajedno sa braćom svećenicima msgr. Stjepanom Beretićem, katedralnim župnikom, vlč. Istvánom Dobaijem, župnikom sa Šupljaka, vlč. Józsefom Széllom, župnikom iz Malih Pijaca, vlč. Ákosom Gutásijem, župnikom iz Horgoša, vlč. Szilárdom Balcsákom, katedralnim kapelanom, kao i sa župnikom domaćinom, dekanom vlč. Josipom Leistom. Propovjednici su bili vlč. István Dobai i msgr. Stjepan Beretić, koji su istakli potrebu da nam Sveta Obitelj treba da bude uzor u našem zemaljskom životu. Na kraju svete mise župnik se zahvalio svim ljudima dobre volje koji ga od prvog dana gradnje pomažu bilo darovima, bilo molitvama: braći svećenicima, velikodušnim darovateljima, izvođaču i nadzorniku radova.

Zahvaljujući se Bogu za sve lijepe događaje u protekloj godini, radanovački se vjernici sa nadom čekaju nastupajuću godinu, vjerujući u dalje napredovanju radova na izgradnji crkve.

Slike o događaju...

24. prosinac 2012. – POLNOĆKA U KRIPTI CRKVE U IZGRADNJI

Velika božićna ispovijed na četvrtu nedjelju Došašća, kao i sveta misa nakon toga održana je još u molitvenom domu, a polnoćka je već služena u kripti buduće crkve.

Vjernike koji su stizali na polnoćku, sa osmjehom na licu čekao je na ulazu župnik. Bili su to iskreni trenuci radosti, dirljivosti i oduševljenja. Rođenje Spasitelja započeli smo slaviti svijećama u ruci. Za Božić ljudi obično darivaju jedni druge. No, ti darovi su samo prolazne vrjednote, a vjernici Radanovca od Novorođenog Isusa primili su dar trajnog karaktera: crkvu, čija će gradnja omogućiti duhovni rast sadašnjoj i budućoj generaciji. Na polnoćki je bilo preko 300 vjernika, među njima 86-oro djece, koja su nakon svete mise primila veoma lijep božićni poklon.

Od polnoćke svete se mise na Radanovcu održavaju u kripti crkve u izgradnji.

Slike o događaju...

7. listopad 2012. – PREUZVIŠENI GOSPODIN BISKUP BLAGOSLOVI KAMEN TEMELJAC CRKVE

Na veliku radost vjernika, u okviru svete mise koju je u 16 sati služio subotički biskup Msgr. Dr. Ivan Pénzes, u podrumu crkve u izgradnji blagoslovljen je kamen temeljac prve crkve na Radanovcu.
Otac biskup, kao i propovjednici svete mise: Msgr. István Koncz, direktor Biskupijske kancelarije, župnik u Bačkim Vinogradima, te Msgr. Andrija Anišić, arhiprezbiter Katedralnog arhiprezbiterata, župnik župe „Sveti Rok“, izrazili su iskreno priznanje vlč. Josipu Leistu, upravitelju radanovačke vikarije za njegov hrabar poduhvat, što je usprkos teškim gospodarskim uvjetima primio na sebe nimalo jednostavan, ali zato uzvišen izazov gradnje crkve.
Pod svetom misom sjetili smo se događaja kada je prije 40 godina Msgr. József Rehák u skromnom molitvenom domu započeo duhovnu skrb Radanovčana. Njegov dugogodišnji požrtvovani rad za ovu zajednicu vjernika po odlasku u mirovinu nastavili su vlč. Attila Zsellér i vlč. Károly Szabady, a od rujna 2010. župnik palićki vlč. Josip Leist. – Propovjednici su istakli vječiti značaj crkve za jednu zajednicu vjernika: crkva nije samo hram Božji i vrata raja, već snaga koja okuplja vjernike. Isto tako, gradnju crkve opravdava ako je ista u stanju da vjernike koji se okupljaju oko nje pretvori u živu zajednicu. Bez toga ista će se poslužiti eventualno samo kao turistička atrakcija.
Na kraju svete mise vlč. Josip Leist se zahvalio ocu biskupu, braći svećenicima i svim nazočnima, te izrazio nadu da će se nova crkva moći blagosloviti na nedjelju Dobroga Pastira godine 2014.
Po pročitanju Povelje o gradnji crkve, na iskrenu radost vjernika preuzvišeni gospodin biskup blagoslovio je kamen temeljac crkve u izgradnji.
Započeti rad neka prati obilje Božjeg blagoslova, ustrajna molitva vjernika i potpora dobronamjernih ljudi, kako bi se crkva Svete Obitelji na Radanovcu završila što prije na slavu Božju i radost svim vjernicima!

POVELJA O GRADNJI CRKVE SVETE OBITELJI NA VELIKOM RADANOVCU

Na spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice krunice, 7. listopada godine Gospodnje dvijetisuće i dvanaeste, u 16 sati subotički biskup Mons. Dr. Ivan Pénzes je s prisutnim svećenicima služio svečanu svetu misu okružen velikim brojem vjernika. U okviru svete mise preuzvišeni gospodin biskup je blagoslovio kamen temeljac crkve Svete Obitelji na Velikom Radanovcu.
U vrijeme kad smo započeli gradnju crkve i položili kamen temeljac na čelu Katoličke crkve je stajao Papa Benedikt XVI. Subotičkom je biskupijom upravljao Msgr. Dr. Ivan Pénzes, na čelu Katedralnog arhiprezbiterata je bio arhiprezbiter Msgr. Andrija Anišić, a vikariju Veliki Radanovac je vodio dekan Dekanata Subotica Novi grad, palićki župnik prečasni gospodin Josip Leist.
Ova crkva se gradi po dobroti dara dobronamjernog bogobojaznog čovjeka.
Načelnik Pastoralnog vijeća vikarije Veliki Radanovac je u to vrijeme bio gospodin István Sebők, staratelj József Csanádi, blagajnik Ljubomir Mesaroš, bilježnik György Kulhanek, a vijećnici: Jenő Kószó, Zoltán Kiss, Zoltán Kókai, József Rakonca, Róbert Péity i Mladen Soldo.
Predsjednik Mjesne zajednice Veliki Radanovac je Milutin Đurašković.
Crkva se gradi po projektu koji je izradio diplomirani inženjer građevinarstva Branislav Čopić i diplomirani inženjer arhitekture Paula Milodanović.
Gradnju crkve je započelo poduzeće „Expres-Servis“, čiji je vlasnik Miodrag Bardić.
Nadamo se, da će se ovaj plemeniti poduhvat uz Božju pomoć, po zagovoru Blažene Djevice Marije, kao i zahvaljujući darežljivoj plemenitosti velikodušnih darovatelja na dobrobit svim vjernicima Velikog Radanovca uspjeti ostvariti.
Želja namje da ova crkva na Velikom Radanovcu bude stan Božji među ljudima, dom vjerničkom narodu, znak zajedništva ljubavi i mira među ljudima.

O. A. M. D. G.

Slike o događaju...

2. SRPANJ 2012. – UZ BOŽJU POMOĆ ZAPOČELA GRADNJA CRKVE NA RADANOVCU

Na Blagdan Marijinog pohođenja Elizabeti, ili kod nas, u ovom podneblju, na Blagdan Srpne Gospe, u nazočnosti vjernika s Radanovca i okolice, predstavnika Pastoralnog vijeća, izvođača radova i tiska vlč. Josip Leist u prigodnom je obredu molio Božji blagoslov i svesrdnu pomoć, te zagovor Blažene Djevice Marije glede radova na izgradnji crkve koji su s navedenim danom i službeno započeli. Nakon što je pročitano dnevno evanđelje vjernici su zdušno molili i pjevali, a župnik blagoslovio mjesto gradnje, vjernike i graditelje, te simbolički započeo iskop temelja crkve Svete Obitelji na Radanovcu. Tada su se oglasila zvona. Mnogi od nazočnih, kako stariji, tako i mladi, dirnuti uzvišenim trenutkom i radošću, zaplakali su se, jer se započelo podizanje prve crkve radanovačke zajednice, u kojoj će se na dostojanstven način slaviti i veličati Bog. Sa današnjim danom započelo je ostvarenje jednog lijepog sna, za mnoge još iz djetinjstva: da napokon i ovo mjesto ima vlastitu crkvu.

- Crkva, koja se gradi uvijek ne samo za sadašnjost, već i za budućnost, mjesto je koje služi da uvijek ostanemo u blizini Krista, mjesto je naših susreta s kruhom sa nebesa koji nas svakodnevno hrani na našem putu prema Kraljevstvu nebeskom – izjavio je po završetku skromne svečanosti župnik, te dodao: – Vijest o gradnji crkve Radanovčani su primili s velikom radošću. U pitanju je zajednica koja se razvija, napreduje, čije je bogoštovlje na razini pozornosti vrijedne. Od kada na Radanovcu imamo cjelodnevna klanjanja, vjernici dolaze revnosno i prijavljuju se dragovoljno za sate klanjanja. Ima nas u lijepom broju i na devetnici Lurdskoj Gospi, a isto tako su i svete mise posjećene. – Inače, radove smo uspjeli započeti u veoma kratkom roku: od potpisivanja darovnog ugovora, razne su potrebne dozvole pribavljene za svega četiri mjeseca. Temelje crkve će otac biskup blagosloviti najvjerojatnije 7. listopada. Sva naša nastojanja da se na Radanovcu što prije završi gradnja crkve Svete Obitelji, preporučamo u zagovor Blaženoj Djevici Mariji, čiji se kip od današnjeg dana izložen na gradilištu.

Slike o događaju...

29. prosinca 2011. – Proštenje i blagoslov zemljišta za izgradnju crkve

Bogomolja posvećena Svetoj Obitelji – nakon polnoćke održane u njezinoj povijesti već drugi puta, uz nazočnost oko 250 vjernika, od toga 80-ro djece – u predvečerje blagdana Svete Obitelji ponovno se pokazala tijesnom: osim Radanovčana na proštenje su došli vjernici kako iz našeg dekanata, tako i iz Subotice, zajedno sa svećenicima i to: msgr. Istvánom Konczem, ravnateljem biskupijske kancelarije, župnikom iz Bačkih Vinograda, msgr. Stjepanom Beretićem, župnikom katedrale, vlč. Istvánom Dobaijem, župnikom sa Šupljaka, vlč. Józsefom Széllom, župnikom iz Malih Pijaca i vlč. Tiborom Szöllősijem, kapelanom u katedrali. Za samo dva mjeseca u goste nam je ponovno došao msgr. László Huzsvár, zrenjaninski biskup u mirovini, koji je usprkos svojim godinama i ovoga puta rado prihvatio poziv kako bi svojom dirljivom propovijedi usmjerio našu pozornost na vrednote Svete Obitelji što ih trebamo i danas nasljedovati: na duhovno, tjelesno i obiteljsko jedinstvo, na prihvaćanje žrtava, na vjeru u Boga, znači, na darove Božje milosti kojima su, danas, na žalost, toliki okrenuli leđa ili im se čak i izruguju. Ujedno je otac biskup izrazio svoju radost glede ostvarenja zamisli o gradnji crkve, uz Božju pomoć, a nju sada već možemo započeti zahvaljujući i tomu što je mještanin Imre Garzo velikodušno darovao prikladno zemljište.

Zemljište je darovao na spomendan biskupa Svetoga Nikole, u vrijeme kada je bilo u tijeku traženje i procjena pogodnosti placa, kojega je naš župnik namjeravao kupiti, što je predočio gospodinu Imreu Garzou, posjetivši ga. On je, međutim, svoje zemljište, površine od 3.500 četvornih metara, zasađeno voćkama i k tomu u rodu, smješteno u samom srcu Radanovca, velikodušno odlučio, bez naknade ustupiti radanovačkoj crkvenoj općini kako bi se ondje sagradila crkva Svete Obitelji, koja će biti pogodna za dostojno služenje slavi Božjoj. Darivanje je zvanično objavljeno vjernicima na svetoj misi dana 18. prosinca 2011. koju je darovatelj Imre Garzo služio za pokojnog oca, kada su mu se nazočni vjernici od srca zahvalili, duboko ganuti ovom gestom velikodušnosti i nesebičnosti, mnogi i sa suzama u očima.

Nazočni u svetoj misi na dan proštenja prije biskupskog blagoslova mogli su čuti još jedan, također lijep događaj iz povijesti Radanovca. Na molbu župnika vjernica Erzsébet Bartus, s preko 80 godina života, ispričala je kako je zamisao o gradnji crkve na Radanovcu prije 70 godina prvi puta spomenuo svećenik na službi u Radanovcu msgr. Franjo Bertron. Kao moguće mjesto gradnje tadašnji župnik je pokazao, bezmalo, isto ono koje zauzima ovih dana darivano zemljište. Tadašnjim vjeroučenicima je govorio kako će započeti donositi cigle na gradilište. No, nažalost, slijedom povijesnih zbivanja, tada se od gradnje moralo odustati, međutim, nakon sedam desetljeća, uz Božju pomoć, doći će do ostvarenja ovog plemenitog nauma.

Po završetku svete mise otac biskup, svećenici i vjernici osobnim vozilima i autobusom što ga je osigurao naš župnik, pošli su do darivanog zemljišta, gdje je biskup blagoslovio ne samo plac koji će poslužiti za gradnju, već i križ i zvona koje su vrijedne ruke u posljednje dane Došašća ovamo postavile. Radanovačko proštenje koje je, doista, bilo bogato u duhovnom pogledu, završeno je skromnim agapeom, s uvjerenjem da će se gradnja uz Božju pomoć ne samo započeti, već vjerom u Njega jednog dana i završiti.

Ovi radosni događaji su se zbili godine 2011., u Godini Obitelji, na proštenju radanovačke zajednice vjernika i na sve veću slavu Božju.

Slike o događaju...

30. listopad 2011. – RADOST I SLAVLJE NA RADANOVCU

Bogu hvala, u nedjelju, 30. listopada 2011., mogli smo biti ponovno radosni sudionici po nas toliko značajnog događaja, kao kada smo u povijesti Radanovca, po prvi put, mogli u našem skromnom molitvenom domu pozdraviti biskupa. U posjet nam je došao msgr. László Huzsvár, zrenjaninski biskup u mirovini, da bi zajedno s ocem prepoštom msgr. Istvánom Konczem i dekanom našim vlč. Józsefom Leistom prikazao svečanu svetu misu pod kojom je četvoro odraslih primilo sakrament krsta, troje po prvi puta pristupilo stolu Gospodnjem, a osmero primilo sakrament potvrde. Za ovu prigodu nam se molitveni dom opet pokazao tijesnim. Željeli smo biti nazočni doista lijepom događaju, imajući u vidu da krizmanja kod nas još nikada nije bilo. Pored primatelja sakramenata sve nas su dirnule iz srca izgovorene riječi oca biskupa, riječi poticaja, a ujedno i nade da će ova mala, ali složna zajednica jednog dana ostvariti svoju plemenitu zamisao i sagraditi crkvu. U međuvremenu, dakako, ne smijemo zaboraviti kako smo svi mi uistinu hram Božji, u kojem su zvona naša srca koja će – budu li zvonila jednoglasno – navješćivat veliku slavu Božju, što čini ujedno i poslanje svakoga kršćanina. Otac biskup je naglasio koliko je veličanstvena naša vjera, imajući u vidu da je jedan dio primatelja sakramenata poziv Božji osjetio unatoč poznih godina svoga života. Tomu je, zacijelo, pridonijelo i zalaganje mjesnog pastira, vlč. Józsefa Leista, koji u svom radu osjeća potporu kako Pastoralnog vijeća, tako i vjernika.

Na kraju misnog slavlja naš je župnik zahvalio ocu biskupu prihvaćanje poziva, a ujedno izrazio i nadu da će nam on uskoro ponovno biti gost, i to na dan proštenja našeg molitvenog doma, za koju prigodu – znači, još u Godini obitelji – očekujemo hodočašće vjernika našeg dekanata na Radanovac, imajući u vidu da je u cijeloj našoj biskupiji naš molitveni dom jedina sakralna građevina koja je posvećena u čast Svetoj Obitelji.

Slike o događaju...

10. srpnja 2011. – SVEČANA ZAKLETA ČLANOVA PASTORALNOGA VIJEĆA

Nazočni na svetoj misi 10. sprnja bili su radosni sudionici velikog događaja: svečane zakletve članova prvoga Pastoralnog vijeća, sada već teritorijalno jedinstvene radanovačke Vikarije Svete Obitelji. Zakletvi je prethodila odluka Biskupskog ordinarijata kojom su predloženi članovi prihvaćeni, kao i konstitutivna sjednica koja je bila održana ovih dana. Svečano polaganje zakletve palo je upravo na nedjelju kada je u evanđelju čitana prispodoba o sijaču, kada smo pod svetom misom molili da uvijek budemo prikladna zemlja za prihvaćanje Božje Riječi, koja će kao takva donositi višestruke plodove: neprestani rast Kraljevstva Božjeg, a služit će uvijek i na radost i spasenje subraće. Nauk ovog evanđelja poslužit će kao vodilja i u radu Pastoralnog vijeća. U njegovom radu vlč. Josipa Leista u prvih narednih pet godina neposredno će pomagati slijedeći njegovi suradnici: István Sebők (pročelnik Pastoralnoga vijeća), Ljubomir Mesaroš (blagajnik), József Csanádi (staratelj), György Kulhanek (zapisničar), Zoltán Kiss, Zoltán Kókai, Jenő Kószó, Róbert Péity, József Rakonca te Mladen Soldo (članovi). Djelovanje Pastoralnoga vijeća, njegove napore u izgrađivanju radanovačke zajednice neka prati kako potpora vjernika, tako i obilje Božjeg blagoslova.

Slike o događaju...

MOLITELJI KRUNICE UOČI SVETIH MISA

20. lipanj 2011. – KLANJANJE NA RADANOVCU

Počev od ove godine i za Radanovac su utvrđeni dani cjelodnevnog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tom vjerskom činu Radanovčani su se 20. lipnja već drugi put odazvali u vrlo zapažajućem broju. Rado su prihvatili ne samo da budu nazočni, već i da budu voditelji određenog molitvenog sata, kada se molilo i pjevalo u znaku iskrene zahvalnosti, ljubavi i odanosti prema Presvetom. Unatoč činjenici da je dan klanjanja bio radni dan, vjernici su ipak nastojali naći vremena za molitvu. Osobito smo ponosni na našu djecu, koja su se također aktivno uključila u klanjanje.

Slike o događaju...

17-24. travanj 2011. - USKRS NA RADANOVCU

Bogu hvala, ove smo godine imali bogatu pripravu za Uskrs, kao i uzvišeno i dostojno slavlje najveće nam svetkovine.
Za vrijeme korizme revnosni vjernici svake nedjelje su obavljali pobožnost Križnog puta uoči svete mise. Veliki tjedan je započet blagoslovom grančica i svečanom procesijom. Toga dana smo imali i veliku uskrsnu ispovijed uz sudjelovanje veoma lijepog broja vjernika. Na Radanovcu, do sada, ispovijed nikada nije obavljena od ovolikog broja vjernika, kao ove godine, niti je do sada zapažen ovoliki broj pričesti pod svetom misom. Pobožnost Križnog puta na Veliki petak obavilo je oko 70 vjernika. Pri nošenju slika koje simboliziraju postaje muka Gospodinovih, sudjelovali su svi naraštaji: djeca, mladi, odrasli, stari, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, pa i predstavnici Mjesne zajednice.
XIV. postaja Križnoga puta postavljena je, može biti, na neobičnu mjestu: pod križom ispred molitvena doma, što će reći, doslovce na ulici, te su tako i oni u prolazu dobili imali mogućnosti zaustaviti se i pomoliti, a oni koji to nisu željeli mogli su se zamisliti nad činjenicom da je Isus dao sebe za spasenje svih nas. – Nakon obreda uskrsnuća koji su obavljeni u crkvi na Paliću, radost i poruku Uskrsa vjernici s Radanovca slavili su u mjestu, tijekom svete mise na sam dan Uskrsa. Molitveni dom je bio i ovoga puta jedva mogao prihvatiti vjernike.
Za doživljene duhovne radosti hvala velikom Bogu, kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli sadržajnom i lijepom Uskrsu.

Cvjetnica - Slike o događaju...

Veliki Petak - Slike o događaju...

Uskrs - Slike o događaju...

2-9. veljača 2011. – DEVETNICA U ČAST LURDSKOJ GOSPI NA RADANOVCU

Zahvaljući zalaganju i trudu našeg župnika, kao i vjernika palićke župe, Andrása Varge, od početka mjeseca veljače naš molitveni dom krasi lurdska špilja s kipom Blažene Djevice Marije i male Bernardice, koja nas poziva na pobožnost u molitvi. Počev od Svijećnice vjernici pod vođstvom učiteljice i vjeroučiteljice Szuzanne Kis molili su sa velikim oduševljenjem devetnicu u čast Gospi Lurdskoj, sada već ispred špilje, koja je svečano blagoslovljena nakon svete mise 6. veljače. Uz obred blagoslova snimljeni su i predani sudionici ove među vjernicima toliko omiljene pobožnosti.

Slike o događaju...

30. siječanj 2011. – BLAGOSLOV MJESNE ZAJEDNICE I OBDANIŠTA / ZABAVIŠTA

U periodu blagoslova kuća na Radanovcu se prijavilo 60 obitelji da im župnik posjeti i blagoslovi dom. Zamjetno veliki broj prijavljenih iskreno je dirnuo našega župnika, koji se pozivima odazvao vrlo rado, polazeći od toga da je blagoslov kuća dobra prilika ne samo za međusobno upoznavanje, već i za izgrađivanje zajednice. Inače, vjernici su se prijavili kod Józsefa Csanádija, koji je dragovoljno prihvatio da župnika otprati i kod prijavljenih obitelji. Blagoslov domova na Radanovcu čini osobitim inicijativa čelnika Mjesne zajednice, koji se župniku obratili da blagoslovi i njihove prostorije. Zahtevu se pridružila i Predškolska ustanova «Naša radost» koja na Radanovcu, pod istim krovom, ima obdanište i zabavište. Blagoslov navedenih prostorija, a koji čin veoma dobro odslikava uzorite odnose ovih institucija s Rimokatoličkom crkvom, uslijedio je nakon svete mise, kojoj su bili nazočni; predstavnik gradske samouprave, ravnatelj obdaništa i predstavnici Mjesne zajednice. Po završetku svete mise vjernici su zajedno s gostima i rukovodstvom prešli u zgradu Mjesne zajednice, gdje su ih dočekale vrijedne domaćice Radanovca, s ponudom finih kolača. Događaju je poseban značaj dala činjenica što inicijatori blagoslova, za sada prvi na teritoriju grada Subotice, na ovaj način, kao i postavljanjem križa na zidu prostorije Mjesne zajednice, žele svjedočiti privrženost kršćanskim vrjednotama.

Slike o događaju...

24. prosinac 2010. – POLNOĆNA SVETA MISA NA RADANOVCU – Duhovni doživljaji jednog vjernika

Naš molitveni dom je posvećen prije četiri desetljeća. Radovali smo tom događaju, jer od tog dana nedjeljom ili blagdanom nismo trebali nikamo putovati radi svete mise. Istina, misu smo imali mjesečno svega dva puta, dok u hladnim zimskim mjesecima mise uopće nisu bile služene.

U posljednjih nekoliko mjeseci, kod nas je došlo do promjena, od kako o molitvenom domu i vjernicima Radanovca dekretom Biskupskog ordinarijata skrbi vlč. József Leist. Župnik sa Palića, ujedno župnik sada već i nepodjeljenog Radanovca, u našem molitvenom domu svetu misu služi svake nedjelje u popodnevnim satima, uz nazočnost vjernika u zapaženom broju.

Uoči Božića župnik je najavio da će na Radanovcu biti i sveta misa – polnoćka. Ta vijest nas je veoma obradovala, iako smo bili pomalo skeptični: koliko će se vjernika te noći okupiti, kako ćemo doživjeti taj uzvišeni događaj, tim pre što od postojanja molitvenog doma, u istom, još nikada nije prikazana Polnoćka. Unatoč našoj bojazni i lošim vremenskim prilikama, vjernici su ovu, inače, veoma skromnu sakralnu zgradu u potpunosti ispunili, te se ona, tom prigodom, čak pokazala tijesnom. Na prvoj radanovačkoj polnoćki, bilo je nazočno oko tridesetoro djece i blizu stotinu odraslih.

S lica okupljenih moglo se pročitati zadovoljstvo i radost, tako da se naš susret pomalo i odugovlačio. Naime, nakon svete mise htjeli smo još malo ostati da kroz razgovor iskažemu svoju iskrenu radost. Bili smo veoma sretni jer smo u povijesti Radanovca Isusovo rođenje slavili prvi put polnoćkom. Djecu na svetoj misi darovali smo prigodnim poklonima, a jedni drugima čestitali Božić.

Kako vrijeme odmiče, mnogi javljaju s pitanjem: je li istina da se na Radanovcu služila polnoćka? Prema tome, naša polnoćka, ili samo vijest o njoj, mnoge je dirnula. Sudionici toga događaja i dan danas s velikom radošću dijele svoje duhovne doživljaje s ove mise, kako sa onima koji su se samo naknadno zanimali, tako i s onima koji sa žaljenjem konstatiraju da su propustili taj događaj.

József Csanádi

Slike o događaju...

28. studeni 2010. – BLAGOSLOVLJEN KRIŽ I ZVONA

Zajednica radanovačkih vjernika 28. studenog je Bogu hvala, mogla slaviti velik događaj – za nepuna tri mjeseca od kako pripadaju župi na Paliću, postavili su križ i nova zvona, sve to uz Božju pomoć, na inicijativu župnika, svesrdnu potporu i donaciju Mjesne zajednice Radanovac, kao i uzornim i složnim zalaganjem vjernika-mještana. Kod podizanja križa, koji je kao poklon dobijen od Mjesne zajednice, puno je pomogao i subotički ogranak «Elektrovojvodine», na čelu sa gospodinom Pižuricom. Križ i nova zvona, koja su postavljena ispred bogomolje, na prvu nedjelju Došašća blagoslovio je generalni vikar msgr. Slavko Večerin, u nazočnosti braće svećenika, velikog broja vjernika, kao i predstavnika Mjesne zajednice i Grada. Na zvuk novih zvona u očima vjernika pojavile su se suze radosnice. «Napokon se i u Radanovcu čuju zvona, tako da više nismo izuzetak u odnosu na druga mjesta: I nas zvona pozivaju na molitvu i misu!... Postavljanjem križa i zvona, za nas počima novo razdoblje, imajući u vidu da od današnjeg dana imat ćemo svetu misu svake nedjelje. Ponosni smo na naša zvona i obećavamo da ćemo ih slušati!» – govorili su Radanovčani prilikom blagoslova.
Obred blagoslova je u prepunom bogomolju nastavljen svetom misom. Prigodnu homiliju su održali vlč. Franjo Ivanković, dekan iz Tavankuta na hrvatskom jeziku, kao i vlč. Vilmos Bunford, župnik iz Kupusine, dekan apatinski. Osim naglašavanja važnosti plodonosnog korištenja vremena Došašća dobijenog od Boga, oni su govorili i o značenju križa i zvona: Postavljeni križ je znak da ovdje žive vjerni kršćani, a zvona koja pozivaju na molitvu i misu, koja upozoravaju na nepogodu, na radost ili bol, potiču vjernike na svjedočenje o ljubavi Božjoj. Križ i zvona blagoslovljena na Radanovcu neka budu na vječnu slavu Božju i na spasenje vjernika!

Slike o događaju...

19. rujna 2010. – SVEČANA SVETA MISA U POVODU POČETKA NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

Dana 19. rujna i na Radanovcu je služena svečana sveta misa u povodu početka nove školske i vjeronaučne godine. Sa đačkim torbama na leđima djeca su došla u zapaženom broju na ovu svetu misu, za koju su priliku nastojali obaviti i svetu ispovijed. Svojim pjevanjem, molitvama i recitacijama vjeroučenici su se veoma aktivno uključivali u euharistijsko slavlje. Nakon blagoslova đačkih torbi, župnik je osobito pozdravio najmlađe – prvake, pri čemu je izrazio svoje zadovoljstvo i radost lijepom broju nazočne djece, te svima zaželio sretan rad i uspješnu školsku godinu, a ujedno ih pozvao, na redovit dolazak na svete mise. Nakon zajedničkog slikanja vjeroučenici su darivani korisnim prigodnim poklonima.

Slike o događaju...

12. rujna 2010. – PRVA SVETA MISA NOVOG ŽUPNIKA

Dekretom biskupa subotičkog od 20. kolovoza ove godine za novog pastira radanovačke zajednice vjernika postavljen je palićki župnik, vlč. József Leist, koji je svoju prvu svetu misu u molitvenom domu prikazao 12. IX. u 16 sati, u nazočnosti velikog broja vjernika, predstavnika Mjesne zajednice, i gradskih vlasti. Za ovu prigodu su već stavljene u funkciju električne orgulje dobijene iz Austrije. Novi župnik, koji je mještanima već od prije dobro poznat, toplim je riječima pozdravio nazočne, te sa radošću iznio svoje planove u pogledu radanovačke zajednice: vjernici ovoga mjesta u buduće se više neće dijeliti između palićke i gradske župe; uskoro će se svake nedjelje na Radanovcu služiti sveta misa; započet će župski vjeronauk; postavljanjem svetohraništa u molitvenom domu Isus će biti stalno među nama, a nadamo se i što skorašnjem blagoslovu novih zvona. Vjernicima će na raspolaganju biti ured; a što je od osobite važnosti: uz Božju pomoć želimo sagraditi i crkvu. U svim ovim nastojanjima, pored vjernika, novog župnika su podržali i nazočni predstavnici vlasti. – Svetu misu je uslijedio skroman agape i razgovor u dvorištu molitvenog doma.

Slike o događaju...

Nazad