Meni:

Aktualno:

Uredovno vrijeme Župskog ureda:
8-10, 15:30-18 časova i poslije misa
Svete mise:
Ponedjeljak, srijeda, petak: 17:00
Utorak, četvrtak: 8:00
- Subota: 8:00 i 17:00 (sa čitanjima nedjeljnim, na mađarskom jeziku)
- Nedjelja: 9:00 (na hrvatskom jeziku), 10:30 (na mađarskom jeziku).Kantorica - Voditeljica zbora

Gabriela Milodanović (rođ. Skenderović) rođena je 1949. godine. Završila je srednju ekonomsku školu, smjer knjigovodstvo. Kao umirovljenica živi u Radanovcu sa suprugom Josipom. Imaju dva sina: Marka i Ivana.

Prve korake u crkvenom pjevanju započela je od svoje sedme godine u selu Mala Bosna. Uvijek je bila zanesena pjevanjem. Njen vjeroučitelj, vlč. Željko Kokić nije dozvoljavao djeci prisustvo koru, a nju je ipak odabrao i dozvolio joj da sa ostalim ženama koje su vodile pjevanje bez sviranja, bude na koru, što je ona tada smatrala rajem. Prve note joj je pokazala č. s. Mirjam Pandžić, a u Maloj Bosni je započela sa mladeži godine 1969. (bilo ih je preko 120) i djecom, pod vodstvom mladog župnika Male Bosne, vlč. Belom Stantićem.

Udajom se preselila na Radanovac i godine 1991. započela u ovoj župi prvo samo hrvatskim misama, a ubrzo i na mađarskom jeziku. I evo, hvala Bogu do današnjeg dana. Kantorica vodi crkveno pučko pjevanje na oba jezika, a također i u vikariji Radanovac. Na Paliću ima svaki dan svetih misa, a nedjeljom tri. Na Radanovcu svete mise ima nedjeljom u 16 sati. Godišnje ima oko 520 svetih misa, od toga cca 450 je na mađarskom jeziku, a 70 na hrvatskom jeziku.

Zbor broji oko 20 redovnih članova, koji dolaze redovito na probe. Nedjeljom i blagdanom uglavnom pjevaju pučke, ali puno uče i novih pjesama, pa i šansona, koje naravno pjevaju na nekim drugim zgodama.

Prije kantorice Gabriele u ovoj župi su svirali: g. Marko Stantić, virtuoz na orguljama, zatim č. s. Imelda Kopunović, gđa Kopecky Magdolna, Mészáros Elvira i g. Farkas János.

Svi su jednako zaslužni ili «krivi», ali bi trebalo spomenuti dvije osobe, Gulyás Móniku, koja je na veliku pomoć i župi i pjevačima, i gđu Huszár Elviru, magistra i dirigenta. Ona je veliko ime u glazbenom svijetu.

Kantorica Gabriela obavlja i poslove u sakristiji, svaki dan, i prije i poslije svete mise. Priprema za svetu misu, sprema crkvu i crkvene prostorije, kancelariju, vodi knjige, uređuje cvijeće za oltar kod prvih pričesti, raznih svečanosti, vjenčanja, blagdana, osobito kod Betlehemske štalice i Božjeg groba na Uskrs. Voli organizirati procesije, razne priredbe, igrokaze za materice i župnikov imendan.

Godine 1996. naš župnik je preživeo infarkt i nije mogao raditi s djecom, pa je kantorica pritekla u pomoć s dozvolom g. biskupa. Ona i danas pomaže u školi oko vjeronauka i pjevanja.

Orgulje iz godine 1913. prenesene su u jadnom stanju iz švapskog sela Deronje i velikom žrtvom vlč. Josipa Leista one su osposobljene i dovedene u prekrasno stanje. Župnik nije žalio niti truda niti novaca. Međutim, ubrzo smo imali požar u crkvi, ali hvala Bogu, orgulje su ostale netaknute.

Majstori iz Pečuha su generalisali čitave orgulje i svirale nove postavili. Doduše i danas ima manjih problema jer nam je kor mali, a u našoj crkvi je pretoplo, pa orgulje od toplote stradaju.

Naša kantorica voli svoj posao. Puno puta joj je već teško jer su se i godine naslagale, ali se veoma trudi da sve bude u najboljem redu.

Nazad